Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Mítosz vagy valóság? Tévhitek az állásinterjúval kapcsolatban

állásinterjú mítoszokAmíg minden egyes megüresedő állásra óriási számban adják be jelentkezők pályázataikat, addig nagyon fontos szerepe van a jelentkezésnél annak, hogy hogyan teljesítünk az állásinterjún. Számtalan téves elképzelés él a fejekben az állásinterjúval kapcsolatban. Sorra vettünk most öt mítoszt, hogy megnézzük, mennyire valósak.


Mítosz 1: Készüljünk kérdésekkel, melyeket feltehetünk az interjú végén

Van igazság abban, hogy felkészülten kell az interjúra megérkeznünk és készülnünk kell kérdésekkel is. A dologban a tévhit az, hogy a kérdésekkel várni kellene az interjú végéig, amikor is átvehetjük a szót. Ha megvárjuk, hogy az interjúztató adja át nekünk a szót, akkor inkább egy vizsgáztatásra emlékeztet majd minket az interjú és nem egy beszélgetésre. Sok szakértő azt tanácsolja, hogy gondoljunk az interjúra úgy, mint egy értékesítésre. Mi szeretnénk saját magunkat értékesíteni. Ha így állunk hozzá, akkor egyértelmű, hogy nem lehetünk passzívak egy ilyen helyzetben. Ha például arra kér minket az interjúztató, hogy mondjunk néhány szót magunkról, akkor válaszunk után átvehetjük a kérdező szerepét például azzal, hogy megkérjük az interjúztatót, hogy mondjon néhány szót a meghirdetett pozícióról.

Mítosz 2: Ne mutassuk ki gyengeségünket

Az igazság az, hogy nincs azzal semmi gond, ha vannak hibáink. Valójában a legtöbb interjún felkérnek minket arra, hogy legalább egy gyengeségünket említsük meg. A legtöbb álláskereső igyekszik úgy megkerülni a kérdést, hogy egy „jó hiányosság”-ra hívják fel a figyelmet, például „túlságosan odaadó vagyok a munkámban”. Ezekkel a „hibákkal” azonban csak ártunk magunknak, ugyanis minden interjúztató átlát ezen a trükkön. A munkaadók jobban kedvelik azokat a jelölteket, akik őszintén válaszolnak a kérdésekre. Nincs olyan jelölt, aki hibátlan. Mindenkinek vannak gyengeségei, de egy elég. Emeljük ki egy gyengeségünket és fejtsük ki, hogyan igyekszünk javítani ezen.

Mítosz 3: Mutassuk meg minden erősségünket és tapasztalatunkat

Természetesen jó benyomást akarunk tenni az interjúztatóra, be akarjuk bizonyítani, hogy megfelelünk a követelményeknek. Nem kell azonban egy listával készülnünk azokról a képességeinkről, amik bizonyítékul szolgálnak arra, hogy mi vagyunk a legmegfelelőbbek az állás betöltésére. Az olyan kijelentések, hogy „jó kommunikációs készségekkel rendelkezem”, illetve „felelősségteljesen végzem a munkám” önmagukban üresek. Meg kell tölteni ezeket a képességeket tartalommal. Milyen feladatok ellátásánál vettük hasznát ezeknek a tulajdonságoknak. A példák nagy erővel bírnak. Készüljünk tehát úgy az interjúra, hogy minden egyes képességünk és erősségünk mellé gyűjtsünk be egy vagy két példát, amivel alá tudjuk támasztani azt.

Mítosz 4: Fedjük fel leendő munkáltatónk előtt bérigényünket

Az egyik legbonyolultabb kérdés egy állásinterjún a fizetés kérdése. Pénzről beszélni gyakran kellemetlen, de ennek nem kell feltétlenül így lennie. Valójában nem is kötelességünk megválaszolni a fizetésigénnyel kapcsolatos kérdést. Válaszunkban vissza is kérdezhetünk: „Szeretném, ha a fizetésem arányban állna a teljesítményemmel. Bízom abban, hogy az Önök cégénél megfelelően tudnám kamatoztatni a tudásom. Milyen összeget szánnak a pozíciót betöltő személynek?” Vagy késleltethetjük is a választ azzal, hogy azt mondjuk, előbb szeretnénk, ha meggyőződne leendő munkaadónk arról, hogy alkalmasak vagyunk az állásra.

Mítosz 5: A munkaadó határozza meg, hogy megkapjuk-e az állást vagy sem

A jelölteknek sokkal nagyobb a befolyásuk, mint ahogy azt ők gondolnák. Sok múlik azon, hogy hogyan használják ki az interjú adta lehetőségeket. A határozott fellépésen nagyon sok múlhat. Mutathatunk érdeklődést a következő kérdéssel például: „Az interjú alapján felmerült Önben bármilyen jellegű kétség arra vonatkozóan, hogy megfelelőek-e a képességeim az állás betöltésére?”. Ha a válasz „igen”, akkor érdeklődjünk az interjúztatónál, hogy miben lát hiányosságokat. Hallgassuk meg a véleményt, hátha segítségünkre lehet a későbbiekben.

állások a cv-online oldalán