Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Mit tegyünk, ha mégsem minket választanak?

sikertelenMegírtuk és elküldtük a tökéletes (vagy annak vélt) önéletrajzot, esetleg túl vagyunk már többkörös állásinterjún is, ahol biztos befutónak éreztük magunkat. Nincs más teendőnk, mint várni az újabb telefonhívást, melyben örömmel értesítenek, hogy mienk a vágyott pozíció… aztán valamiért csak nem csörren meg a telefon. Várunk napokig, hetekig, de nem történik semmi. Majd egyszercsak érkezik egy személytelen értesítő email, melyben sajnálattal közlik, hogy ezúttal nem ránk esett a választás. Mit lehet ilyenkor tenni?

Maradjunk pozitívak!

Először is a legfontosabb, hogy ne keseredjünk el! Valószínűleg ez a legnehezebben megfogadható tanács ebben a helyzetben, hiszen az elutasítás a legtöbb embert megviseli lelkileg. Ennek ellenére hasznosabb, ha inkább megpróbálunk előnyt kovácsolni a kialakult szituációból és tanulni a hibáinkból – már ha egyáltalán mi hibáztunk. Sokszor ugyanis nem rajtunk múlik a pályázatunk sikeressége, pl. előfordulhat, hogy mire elküldjük a pályázatunkat, már finisben van a kiválasztási folyamat.

(Érdekes lehet: Mit tehetünk, ha régóta keresünk állást? )

Érdeklődjünk az okokról!

Amit megtehetünk, hogy megpróbáljuk kideríteni az elutasítás okát. Ha email-ben értesítenek, célszerű a levélre válaszolva érdeklődni. (Esetleg megkérhetjük arra is a céget, hogy őrizzék meg az adatbázisukban a jelentkezésünket arra az esetre, ha a későbbiek folyamán olyan nyitott pozíciójuk lenne, amire alkalmasak vagyunk). Ha szerepelt a hirdetésben telefonszám, akkor udvariasan érdeklődhetünk telefonon is, azonban figyeljünk arra, hogy kérdéseinkkel ne tűnjünk tolakodónak vagy zaklatónak. Kérdezzünk rá, hogy mi volt az a szempont, amiben mi esetleg alulmaradtunk.

Gondoljuk át újra elképzeléseinket!

Ha szakmai szempontok miatt nem ránk esett a választás, gondoljuk át alaposan, hogy biztosan a megfelelő állásra pályáztunk-e; sok esetben nemcsak az alulképzettség, hanem éppen az ellenkezője, a túlképzettség állhat az elutasítás hátterében. Nézzük át újra az állásportálokon korábban beállított keresőprofilunkat, amennyiben szükséges, módosítsunk a paramétereken. Ugyanez vonatkozik az önéletrajzunkra is, érdemes hozzáértő személy segítségét kérni. Regisztráljunk minél több internetes állásközvetítő cég állásposta szolgáltatásra, ahol akár naponta kaphatunk értesítést a legújabb állásajánlatokról (pl. a CV Online Állásértesítő http://www.cvonline.hu/allas
). Hasznos lehet még a különböző karrierrel kapcsolatos rendezvények, tanácsadások, illetve állásbörzék látogatása is, ahol rengeteg értékes tanácsot kaphatunk a sikeres álláskereséshez. Egy-egy ilyen rendezvényen akár próbainterjún is részt vehetünk, ami szintén tanulságos lehet számunkra.


Képezzük tovább/át magunkat!

Amennyiben elhúzódik az álláskeresés ideje, igyekezzünk tartalmasan tölteni a szabadidőnket, tanuljunk idegen nyelveket, esetleg új szakmát. A munkaügyi központokon keresztül van lehetőség állami támogatást igénybe venni az átképzésre, nyelvtanulásra. Érdeklődjünk a területileg illetékes munkaügyi kirendeltségen illetve a képzőintézményeknél a lehetőségekről! A tanulással, továbbképzéssel töltött idővel nemcsak eddig megszerzett ismereteinket bővíthetjük, hanem segít fenntartani a normális napirendünket, új lendületet adhat a kereséshez, ráadásul előfordulhat, hogy éppen a tanfolyamon ismerkedünk meg olyan emberekkel, akik segítségünkre lehetnek az elhelyezkedésben.

Szerző: Sziller Viktória