Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Mire figyelj a céges buliban?

ceges buliDecember elején a legtöbb éttermet már lefoglalták a céges bulik számára. Ezzel a cégvezetés igyekszik megköszönni, és megünnepelni az éves munkát. Vannak azonban alapszabályok, amelyekre oda kell figyelni, hiszen nem a barátainkkal, hanem a kollégáinkkal, főnökeinkkel megyünk "kikapcsolódni".


A hierarchia megmarad

Ne felejtsd el, hogy a céges buliban is a kollégáiddal, főnökeiddel illetve a beosztottaiddal vagy. Ezt mindig tartsd szem előtt, mert még ha valaki szimpatikusabbá is válik annál, mint ahogy az irodában viselkedik, a céges buli is egy hivatalos rendezvény. Nem illik veregetni a főnök vállát, és az sem jön jól, ha éppen őt akarjátok valamivel megviccelni. Főnökként pedig - ugyan a sok ingyen pohár ellenére is - nehéz megállni az alkoholfogyasztást, érdemes óvatosnak lenni, a gondos munkával felépített tekintély ugyanis egyhamar oda lehet.

Érdekes lehet: XYZ+2 generáció - Hogyan legyünk jó vezetők?

Lazulj el

Persze számtalan munkahelyi téma van, amelyről oldottabban lehet beszélni egy pohár bor mellett, de azéert ne vesd el a sulykot. Sem a főnök sem a kolláégák nem akarnak arról beszélgetni, hogyan lehet hatékonyabbá tenni a termelésirányítást.Év vége van, senkit nem fog érdekelni. Ráadásul az alkohol igen őszintévé teszi az embert, így olyan dolgok is kicsúszhatnak a szánkon, ami miatt másnap még inkább fájhat majd a fejünk.


Ígéret nem ígéret

Ha szeretnél fizetésemelést vagy előléptetést kérni, ahhoz nem a karácsonyi buli lesz a legjobb helyszín. Ezzel sarokba szorítod a főnököt, aki felelőtlen ígéreteket tehet ezzel, amikből nem lesz semmi, vagy elrontod a buliját (meg a sajátodat is), ami miatt majd önkéntelenül is rossz érzéssel gondol majd rád a későbbiekben. Nos, ugye ez nem segíti az előmeneteled.

Mérték

Sokan nem isznak, és ezt a szokást nem is kell megváltoztatnunk csak azért, mert egy céges buliban vagyunk. Senki nem fog rossz szemmel nézni ránk, ha a céges buli kedvéért nem változunk meg. Ha nem bírjuk az alkoholt, akkor pedig nagyon figyeljünk a mértékre - nincs annál kellemetlenebb, amikor másnap nem tudunk mások szemébe nézni egy véletlen rosszullét vagy utólag vállalhatatlan viselkedés miatt.
Utóbbihoz tartozik a "kapcsolatépítés" is. Nem egy diszkóban leszünk, hanem a kollégák között. Érdemes hát odafigyelni arra is, nehogy félreérthető helyzetbe kerüljünk valamelyik kollégával.

Jutalmak mindenkinek

Ha tudod, hogy a cégben nem szokás jutalmakat kiosztani, munkavállalói oldalról is lehet kezdeményezni belső értékeléseket. A legdivatosabb kolléganő, a legviccesebb értékesítő vagy a legtürelmesebb supportos felirat is kedves emlék lehet egy oklevélen. Hajrá, még van idő szavazni!


Ne hagyd ki

Úgy érzed, így is túl sokat vagy bent a munkahelyen, és nincs értelme elmenned a céges karácsonyra? Pedig ezt nem érdemes kihagyni. Egyrészt mert egy év múlva is fogtok erről sztorizni a munkatársakkal, másrészt mert ezzel nyíltan tiltakozol, és elismered, nem tekinted magad egy csapat tagjának. Elég a vacsorán részt venned, inni egy italt, és aztán valamire hivatkozva nyugodtan haza lehet menni.

Mindenkinek szuper céges karácsonyokat kívánunk!