Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Milyen jogosultságok vannak beteg gyermek esetén?

Gyermekkondozási segélyKét kicsi gyerekem van, mind a kettő tartós beteg. Nem megfelelő a munkabeosztásom, 12 óra napi szinten, 3 műszak, 62 ezer forintért. Szeretnék visszamenni gyesre, de hogyan közöljem a munkáltatóval? 17 éve dolgozom itt.

Dr. Göndös Gábor: Tartósan beteg gyermek esetén a szülő, a nevelőszülő vagy a gyám a gyermek 10. életévének betöltéséig jogosult gyermekgondozási segélyre. A gyermekgondozási segélyben részesülő személy a gyermek egyéves koráig kereső tevékenységet nem folytathat, a gyermek egyéves kora után pedig 30 órát meg nem haladó időtartamban végezhet munkát, illetve időkorlátozás nélkül akkor, ha a munkavégzés otthonában történik. Speciális a szabályozás a tartósan beteg gyermek esetén, mert ilyenkor a gyermekgondozási segélyben részesülő személy a gyermek egyéves kora után korlátozás nélkül végezhet munkát.

Kérdésére tehát válaszom az, hogy mivel a gyermekek életkorát nem ismerem, ha már elmúltak egy évesek, munkavégzés mellett is igényelheti a gyermekgondozási segélyt, de amennyiben a nem megfelelő munkaidő-beosztás miatt inkább fizetés nélküli szabadságon szeretne maradni a GYES folyósításának ideje alatt, annak sincs jogi akadálya. Azt javasolnám, hogy szándékát írásban egyeztesse munkáltatójával.


HR portál- Dr Göndös Gábor munkajogász