Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Mikor jár 40 éves jubileumi jutalom?

Jubilieumi jutalomKözalkalmazottként dolgoztam majdnem 37 évet, de összesen 43 évem van. 59 évesen előnyugdíjba mentem. A munkaviszonyomat lemondással szüntettem meg. Az a kérdésem, hogy jár-e a 40 éves jubileumi jutalom? Ha igen, utólag kérhetem-e a kifizetését?

Dr. Göndös Gábor: A 40 éves jubileumi jutalom jár annak a közalkalmazottnak is, aki legalább 35 év közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkezik, és a közalkalmazotti jogviszonya megszűnésekor nyugdíjasnak minősül.

Akkor minősül nyugdíjasnak a közalkalmazotti jogviszony megszűnésének időpontjában, ha
- nyugdíjban részesül, vagy
- írásban felmentését kérte a munkáltatótól a Közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény 30. § (1) bek. e) pontjára hivatkozva, az előrehozott öregségi nyugdíjjogosultság feltételeinek megfelelően. Ez esetben csak az említett törvény értelmében és csak a jubileumi jutalom kifizetésének szempontjából minősül nyugdíjasnak.

Álláspontom szerint az utóbb említett eset alapján Ön jogosult lehet a jubileumi jutalomra, amelyet a munkáltatónak az utolsó munkában töltött napján ki kellett volna fizetnie. Kérdése alapján arra következtetek, hogy a kifizetés nem történt meg, ezért azt javaslom, előbb írásban hívja fel a volt munkáltató figyelmét a kifizetés elmaradására és szólítsa fel a fizetésre. Amennyiben ez nem vezetne eredményre, igényét bírósági úton tudja érvényesíteni. Felhívom a figyelmét azonban, hogy amennyiben nem az öregségi nyugdíjjogosultságra hivatkozva kérte munkáltató általi felmentését, hanem jogviszonyát valóban lemondással szüntette meg, az előbbi feltételek hiányában nem jogosult jubileumi jutalomra.


Hr portál- Dr Göndös Gábor munkajogász