Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Miért veszélyes az ülőmunka?

Az ülőmunka veszélyes

Az ülőmunka káros hatásainak vizsgálata egy gyorsan fejlődő terület, a legfrissebb kutatások pedig bebizonyították, hogy az ülő életmód komoly kockázatot jelent az egészségre, sokszor a fizikai aktivitástól és az egészséges táplálkozástól függetlenül. Aki ülő, vagy pihenő állapotban tölti napjai legnagyobb részét, az hajlamosabb az elhízásra, szív- és érrendszeri betegségekre, de akár a depresszióra is.

Szakértők azt tanácsolják, hogy érdemes odafigyelni arra, mire és hogyan ülünk. Fontos, hogy a talpunk mindig a talajon maradjon, a csípő és a térd derékszögben, a csípőízület pedig magasabban legyen, mint a térdízület.

Ahhoz, hogy kényelmesen hátra lehessen dőlni, a szék háttámlájának illeszkednie kell a gerincgörbületekhez, a váll körüli izmokat pedig karfás székek segítségével lehet ellazítani. Elmondása szerint érdemes lábtartót használni, emellett a derék mögé helyezett hengerpárna is jótékony hatású. A számítógép előtt végzett munka esetében az az ideális, ha a monitor felső pereme épp szemmagasságban van.
A hosszú ülőmunkát végzőknek további tanács, hogy igyekezzenek óránként felállni, minél többet mozogni, lift helyett a lépcsőt használni, mert ezekkel is sokat enyhíthetnek a kockázatokon.
Kossuth Rádió/hirado.hu