Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Miért nem találnak állást a pályakezdők?

nehezen kapnak munkát a friss diplomásokMár a televízióban is láthattuk a riportot, amikor tíz helyre ezren jelentkeztek a budapesti utcaseprői állásra. Szűcs Panni, a Budapesti Városüzemeltetési Központ szóvivője a Magyar Rádiónak elmondta, a jelentkezők 10 százaléka volt diplomás, zömében mérnök végzettségű fiatal.

Lukács Zsolt karrier-tanácsadó azt mondja, elhelyezkedési nehézségeikért elsősorban a válság elhúzódása a felelős. "Befelé fordult minden egyes gazdálkodó szervezet, ilyenkor megpróbálják a cégek a meglévő kollégákat megtartani, ez pedig szükségszerűen azt jelenti, hogy a kívülről érkező jelölteknek sokkal kevesebb álláslehetőség marad".

Lukács Zsolt hozzátette, leginkább a bölcsészek nem találnak állást. Az is gond, hogy sokan nem beszélnek nyelveket, pedig ma legalább egy idegen nyelv tárgyalóképes, felsőfokú ismerete elengedhetetlen, vagyis nem elég egy középfokú nyelvvizsga. A szakember szerint a diplomás munkanélküliek másik nagy csoportja a 45 év feletti korosztály. Az ő elhelyezkedésüket is leginkább a nyelvtudás hiánya hátráltatja. Számukra a szakértő a nyelvtanulás és a továbbképzés mellett a személyes kapcsolatépítést, valamint a közösségi csatornák napi használatát ajánlja.

HR Portál