Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Miben más a szakmai önéletrajz?

szakmai önéletrajzA szakmai önéletrajz lényegében hasonló, mint az általánosan önéletrajznak nevezett pályázat, ebben azonban részletesebben ki lehet, illetve ki kell térnünk tapasztalatainkra, tudásunkra.
Mikor van szükség a szakmai önéletrajzra és pályázatra?

Részletes szakmai önéletrajz akkor küldhető, ha kérik. Ellenkező esetben, nagyobb terjedelme miatt esetleg el sem olvassák.

Ahogy a többi önéletrajzban is, itt is szükség van képre, a személyes adatokra, nyelvismeretre, esetleg állampolgárságra, illetve elérhetőségre. A szakmai önéletrajz lehetőséget ad a pályafutás/tapasztalat bővebb kifejtésére.

Ne mondatokban fogalmazzunk, hanem használjunk félmondatokat, és francia bekezdést a könnyebb átláthatóság kedvéért. Az időben visszafelé haladjunk, és kezdjük a jelenlegi illetve legutóbbi munkatapasztalatunkkal. Itt írjuk le a cég nevét, a beosztásunkat, a szervezeti egységet és a főbb feladatokat.

Amennyiben egy munkahelyen belül több pozíciót is betöltött, és ez szakmai előmenetelének ívét mutatja, ne rejtse el, írja le a szakmai önéletrajz készítése közben. A vállalaton belüli hierarchiában való haladását is mutassa be a beosztások ismertetésével.

A szakmai önéletrajz a képzések tekintetében is különbözik a hagyományostól. Itt ki lehet térni az iskolarendszerű oktatásban a képzettségre, a posztgraduális képzésekre, tanfolyamokra, továbbképzésekre, tréningekre, melyek idevágóak lehetnek.

Írjuk le tudományos munkásságunkat, szakmai cikkeinket, előadásainkat, melyekkel növelhetjük szakmai értékünket.

A szakmai önéletrajz hibái

Túl hosszú szakmai önéletrajz - Pályakezdőként bele kell férnie a szakmai jelentkezésünknek is az 1-1,5 oldalba. Ha öt évnél nagyobb szakmai tapasztalattal rendelkezünk, akkor is legfeljebb két oldalas lehet a szakmai önéletrajz.

Áttekinthetetlen - Figyeljünk oda a tagoltságra, és arra, hogy a fontos információk ki legyenek emelve. Próbáljunk egy vázat adni a múltunknak és tapasztalatunknak, és ez alapján szerkesszük a pályázatot is.

Túlzott szakmai szóhasználat - Gondoljunk arra, hogy a pályázatunk első olvasója nem egy szakmabeli, hanem egy HR-es lesz. Használjuk a szakmai kifejezéseket, de ne csak azokat.

Irreleváns információk - Azok a tapasztalatok, amelyek nem a megpályázott pozícióhoz köthetők szakmailag, nem relevánsak. Szorítkozzunk mindig a lényegre, és ne tereljük el mással a figyelmet sem a hagyományos sem a szakmai önéletrajz elkészítése közben.

állások a cv-online oldalán