Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Mi lesz Európával bevándorlók nélkül?

Cecbevándorlásilia Malmström a Le Monde című napilap szerdai számában megjelent interjúban azt is mondta, hogy az arab tavasz kezelésével az Európai Unió történelmi lehetőséget szalasztott el.

"Mit mondtunk azoknak az embereknek, akiket a mi értékeink inspiráltak (az arab országok forradalmainak kirobbantásakor)? Hogy mi válságban vagyunk és tartunk a bevándorlók bibliai méretű áradatáról!" - emlékeztetett az EU-biztos. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a líbiai menekültek alig négy százaléka indult Európába. "A mi hozzáállásunk az ezekkel az országokkal ápolt viszonyok romlásához vezetett és olyan gyanakvást eredményezett, amelyen csak most kezdünk felülemelkedni" - tette hozzá.

Az EU-biztos megerősítette azt a már többször hangoztatott álláspontját, miszerint "Európának szüksége lesz a bevándorlásra a demográfiai helyzet alakulása miatt". Becslések szerint 2030-ra bevándorlók nélkül az európai munkaképes lakosság aránya 12 százalékkal fog csökkeni. Elmondta, hogy miközben nő a munkanélküliség, a vállalkozók rendszeresen arra panaszkodnak, hogy hiány van szakképzett munkaerőből. "Németországban például nincs elég mérnök. 2020-ig az európai egészségügyi szektorban 2 millió ember fog hiányozni. Egy OECD-jelentés kimutatta, hogy az emigránsok többségét Európánál jobban vonzza Brazília, Kanada, Ausztrália, sőt Angola és Mozambik is" - hangsúlyozta Malmström. A biztos szerint ez a helyzet hosszú távon "súlyos problémákat" okozhat Európában.A politikus ugyanakkor úgy látja, hogy a bevándorlási és menekültügyi kérdésekben jobb feladatmegosztásra lenne szükség az európai országok között.

"Úgy vélem, hogy az integráció a legtöbb nagyvárosban kudarc és a gettósodás olyan valóság, amiért a politikusokat terheli a felelősség" - fogalmazott. Szerinte a meglévő munkaerőt is jobban kellene kihasználni. "Nem arról van szó, hogy kitárjuk a kapukat, hanem megvizsgáljuk, hogyan lehetne könnyíteni a legális bevándorlást, ami egyébként egyik eszköze az illegális bevándorlás elleni küzdelemnek" - fűzte hozzá.

HR Portál