Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Mi a teendő, ha nem jelez vissza a munkaadó?

 visszajelzés
JobAngel szerint az álláskeresői oldal számára a (nemleges) visszajelzések hiányolása egyfajta magyarázatkeresést jelent, hogy lám, tényleg, a rendszer rossz, embertelen, "válaszra sem méltatnak", "emberszámba se vesznek", és innen már csak egy lépés eljutni oda, hogy mindennek okozói a HR-esek (ide pedig képzeljünk sok pejoratív jelzőt). Ez a hozzáállás szerint azonban nem segít állást találni, fölösleges, káros, nem támogatható.

- Ha valahová elküldted a pályázatod, onnantól nincs más dolgod, mint várni 1-2 hetet, esetleg egyszer telefonon (és nem e-mailen), érdeklődni. Ha látnak esélyt arra, hogy veled dolgozzanak, értesíteni fognak. Ha nem, akkor a bosszankodás, bűnbakkeresés sem segít - emeli ki a szakember.

Úgy látja, hogy a munkáltatók és a HR-esek egyrészt azért nem küldenek visszajelzést, mert az egyszerűnek tűnő visszajelzés-küldés valójában nem is egyszerű.

Választ adni ugyanis csak akkor szabad a jelentkezőknek, ha már a cég döntött az új kolléga személyéről, és meg is állapodtak vele. És van olyan munkáltatói is, amelyik még a próbaidő végét is kivárja, hogy tudja, valóban beválik-e az új munkatárs. Ha nem válik be, ha az utolsó körben nem tud vele megegyezni, esetleg az interjúkörök közt máshol jobb ajánlatot kapott, akkor a kiküldött nemleges válaszokkal csak kárt okoznak, például nem fognak jelentkezni egy másik hirdetésre, ha pedig elutasították őket, akkor a felkeresésük kínossá válhat. Így inkább elsikkadnak a nemleges válaszok - vezeti le a blogger.

Továbbá van, ahol a vállalati előírások nem engedik a válaszadást, épp amiatt, hogy egyetlen jelentkezőt se riasszanak el, hátha később mégis szükség lesz rájuk. Így van értelme a jelentkezőkből adatbázist építeni, ami később nagyon hasznos lehet. Az álláskeresőnek is.

Akiknek pedig egyértelműen nemet kellene mondani, azokat csak megbántják vele, rosszabb esetben ellenségessé teszik őket. - Tehát, az álláskereső a legritkább esetben fogja megtudni, ha azért nem kapott állást, mert gyenge a pályázata, mert nem volt megfelelő a fellépése állásinterjún, vagy mert egyszerűen nem volt szimpatikus. Talán a szakmai és nyelvtudásbeli hiányosságokra tesztek mentén fény derülhet, de ebből is csak sértődés lesz, a jelölt mindig mást gondol a maga tudásáról, mint amit mi látunk. Így a negatív visszajelzések helyett is a hallgatást választjuk, konfliktuskerülőn. Lehet küldetni egy "köszönjük, megkaptuk" tartalmú mailt mindenkinek automatikusan. Csakhogy ezzel nem oldottunk meg semmit - magyarázza JobAngel.

A blogger az álláskeresőket arra bíztatja, hogy ne várjanak az elutasító válaszokra, csak lépjenek tovább jelentkezés után, a HR-oldalt pedig rábeszélné arra, hogy használható visszajelzést küldjenek.

Jobangel HR Blog