Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Mennyire hatékony a munkavégzés a szombati munkanapokon?

szombati munkanapKevés helyen történik érdemi munkavégzés a klasszikus iroda-hivatali munkarendben működő vállalkozásoknál a Banknegyed Vállalkozói Központ elemzése szerint. Az 500 megkérdezett vállalkozás döntő részénél (71 százalék) a szombati munkavégzés minimális létszámmal zajlik, a megkérdezettek beszámolói szerint érdemi, az üzletmenetet elősegítő tevékenység alig-alig történik.

Különösen igaz ez a külföldi tulajdonú cégekre, ahol az anyavállalat központjában a hétvégére tekintettel nem dolgoznak.
Sok vállalkozásnál egyfajta hangulatjavító intézkedésként a dolgozókat jellemezően 13-14 óra magasságában hazaengedik, mindössze 11 százalékos volt azon válaszadók aránya, ahol ténylegesen az irodában kell tölteni a teljes munkaidőt. A felmérésben résztvevő cégek 78 százalékánál arról számoltak be, hogy ezeken a napokon - az ügyfélforgalmat kezelő front-end területek kivételével - a legtöbb területen inkább csak háttér, adminisztratív jellegű munka folyik, a vezetők jellemző távollétében.

A felméréshez kapcsolódó személyes, interjújellegű beszélgetésekben kiderült: a vállalkozások közel harmadánál (a megkérdezettek 31 százaléka) úgy vélik: a szombati munkavégzésnek nagyobb a működési költsége, mint az üzleti haszna, így a dolgozókat inkább kötelező szabadságra küldik.

Ez a megoldás főleg a kkv szektorban működő kis és középvállalkozásokra jellemző. Jellemző, hogy a nem-kiskereskedelmi területen működő, jórészt szolgáltató cégek csak rövidített nyitva tartással üzemelnek.

Dacára az első látásra nem különösebben magas termelékenységnek, a felmérésben részt vevők 92 százaléka nem mondana le az egybefüggő 4 napos munkaszünetről, inkább vállalják a szombati munkavégzés kényelmetlenségét. Ugyanakkor a válaszadók 64 százaléka úgy véli: ezek a napok kiválóak lennének a Magyarországon még egyelőre gyerekcipőben járó távmunka-lehetőségek tesztelésére, vagy akár tartós bevezetésére is – jelezte Molnár Ákos, a kutatási projekt vezetője.

HR Portál