Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Menjünk, vagy maradjunk?

magánnyugdíj pénztárKérdéses, kaphatnak-e teljes állami nyugdíjat azok, akik maradnak a magánnyugdíjpénztáraknál. A Nemzetgazdasági Minisztérium azt állítja, mindenkinek teljes nyugdíj jár majd, a hatályos törvény szerint azonban ez nem így van - írja a Hvg.hu.

Továbbra is érvényben van ugyanis az a korábbi nyugdíjszámítási szabály, amely a nyugdíjba vonuló pénztártagoknak csak 75 százalékos állami nyugdíjat biztosítana.

A Népszabadság ezzel szemben azt írja, szintén a Nemzetgazdasági Minisztériumra hivatkozva, hogy az a magánnyugdíjpénztár-tag is teljes nyugellátásra lesz jogosult 2012-től, aki március végéig nem lép vissza az állami nyugdíjrendszerbe. Bár azt a lap is hozzáteszi, hogy a stabilitási törvényben azok helyzetét rendezik egyértelműen, akik visszalépnek március végéig.

A Népszabadság úgy értesült az NGM-től, hogy azok, akik maradnak magánnyugdíjpénztár-tagok, 2012. január elejétől kezdve teljes nyugdíjra lesznek jogosultak, és a csökkentett, 75 (illetve a tagdíj-kiegészítések miatt 76) százalékos állami nyugdíj csak a 2011. december 31 előtti időszakra vonatkozik. Vagyis arra a bő egy évre, ami a vegyes nyugdíjrendszer 2010. novemberi átszabása óta eltelt. Az NGM-ben azonban azt is mondták, várhatók még jogszabály-módosítások nyugdíjügyben, tehát elképzelhető, hogy azokból derül majd ki egyértelműen, mi vonatkozik majd a maradókra.

Hvg.hu/Népszabadság