Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Melyik szakmában nem állják meg helyüket a nők, vagy a férfiak?

férfi munka, női munkaAz 1950-es évek óta sokat változott az Egyesült Államok munkaerőpiaca: a férfiak uralta irodák helyét mára a szélesebb egyenlőség vette át, és a munkaerő 47 százalékát a nők alkotják. Az olyan asszonyok, mint Hillary Clinton vagy a Yahoo vezetője, Marissa Mayer minden nap példát mutatnak arról, hogy a nők a legmagasabb beosztásokban is megállják a helyüket. Ám a YouGov felmérése arra is rámutat, számos foglalkozást illetően még ma is élnek a nemi sztereotípiák arról, hogy mely munkákat melyik nem képviselői látják el jobban.

A felmérés során a válaszadók 42 százaléka vélte úgy, a nők és a férfiak bármely munka ellátására egyformán alkalmasak. A kutatás során vizsgált állások közül egyedül a szülésznő pozíciója volt az, aminek esetében ennél nagyobb, 44 százalékos arányban mondták a megkérdezettek, hogy a nők alkalmasabbak erre a feladatra. A férfiak esetében a tűzoltó (37 százalék), a futballedző (33 százalék) és a katonatiszt (25 százalék) az, amit a legnagyobb arányban férfi szakmának tartanak. Az elnökválasztás közeledtével ugyanakkor érdekes adat, hogy a megkérdezettek 11 százaléka szerint egy férfi alkalmasabb az elnöki pozícióra, és csak 1 százalék vélekedik ugyanígy a nőkről.A két nem képviselői jellemzően eltérően gondolkodnak munkaerő-piaci egyenlőségükről: míg a nők 49, addig a férfiak 35 százaléka véli úgy, hogy a nemek egyformák alkalmasak bármely munkára.

 Ez az eltérés megmutatkozik az egyes szakmák megítélését illetően is: a nők kevésbé hajlandóak egy férfit alkalmasabbnak minősíteni az állásokra. Tűzoltónak a férfiak 43, a nők 31 százaléka tart alkalmasabbnak egy férfit. A férfiak 21 százaléka szerint a fodrász szakma jobban illik a nőkhöz, de ezt csak a nők 12 százaléka látja ugyanígy. A nők 9, a férfiak viszont már 19 százaléka gondolja úgy, a légi kísérő szakma jobban passzol a nőkhöz.

A hagyományos nemi szerepekhez való ragaszkodás a pártszimpátia vonalán is tetten érhető. A republikánusok csak 23, a demokratáknak viszont 46 százaléka látja úgy, hogy a nők és férfiak bármely szakmában egyformán meg tudják állni a helyüket. A republikánus szavazók 60 százaléka gondolja úgy, hogy a szülésznő legyen nő, míg a demokraták 47 százaléka vélekedik ugyanígy. Végül, a republikánusok 34 százaléka, a demokraták 15 százaléka gondolja úgy, hogy a hadsereg főparancsnokának férfinak kell lennie.

HR Portál