Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Melyik diákmunka fizet a legjobban?

Sok közép- és főiskolából, illetve egyetemről kiszabaduló diák tölti a nyaralás és a pihenés mellett munkával a szünidőt. alkalmi munkát az internet mellett több helyen kereshetnek, azonban az álláskeresés legmegbízhatóbb módját az iskolaszövetkezetek kínálják, hiszen általuk a diákok szerződést kötnek, legális, bejelentett munkát végeznek, és a fizetésük is biztosan megérkezik a számlájukra.

Laczi Péter, az Iskolaszövetkezetek Országos Szövetségének alelnöke a Magyar Hírlapnak elmondta: évente mintegy 130-150 ezer diák vállal munkát, s egyértelműen a nyári szezon számít a legforgalmasabbnak. Kínálat szempontjából az ország legfrekventáltabb helye Budapest, és az iparilag fejlett régiók is kiemelt helyet foglalnak el, valamint nyáron az Alföldön is számos ajánlat várja a diákokat.

A legkedveltebb pozíciók az irodai, adminisztratív munkák, telefonos értékesítés és adatfeldolgozás. Az elnök elmondása alapján a legtöbb diákot a nagyvállalatok, a multinacionális cégek, a gyártók és szolgáltatók, valamint az áruházak foglalkoztatják.

A legtöbb pénzt az informatikai munkát végzők kereshetik, az ő órabérük minimum nyolcszáz forint, de egy programozó akár háromezer forint órabérért is dolgozhat. A fordítási, tolmácsolási munka és a diáktanítás szintén magas fizetéssel jár, általában nyolc-kilencszáz forintos órabért lehet érte kapni. A hostessmunkánál hat- és nyolcszáz forint között mozog az órabér. A fizikai munkák esetében a legalacsonyabb a munkabér, csomagolással óránként 480-550, árufeltöltéssel 450-520, kasszázással ötszáz, gyorséttermi munkával pedig 470 forintot kereshetnek a fiatalok. A szórólapozás ugyan jobban fizet - óránként hatszáz forint körül -, a ledolgozható óraszám itt a legalacsonyabb.

A diákmunkák után járó bér régiónként eltérő: Budapesten egy hónap ledolgozása után akár százezer forintot is lehet keresni, vidéken ez hetvenezer forint körül mozog - mondta Laczi Péter.

Forrás: HR Portal