Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Melyek a legnagyobb cégek a tréningpiacon?

Nézzük először a dobogó közeli cégeket, az öt legnagyobbat. A 2008-as csúcsévhez képest jelentősen átalakult a sorrend. A sokáig verhetetlen Develor, 2010-ben már kénytelen volt beérni a 4. hellyel. A Qeep rakétái 6 helyet dobtak a cégen, így 2010-ben már a dobogón is állhattak, ugyan még csak legalacsonyabb fokon.

Az első 5 helyezés alakulása árbevétel alapján 2008/2010-ben:

1. Flow csoport (2008: 2. hely)
2. Sämling (2008: 3.hely)
3. Qeep (2008: 9. hely)
4. Develor (2008: 1. hely)
5. ICG (2008: 6. hely)

A Flow csoport a 2009-es év esése után képes volt tartani a 900 milliós szintet, csakúgy, mint a Sämling cégei. A Qeep folytatta felfelé menetelését és 36 százalékos növekedéssel egyre közelebb került a dobogó tetejéhez. A Develor inkább a nemzetközi hálózatára összpontosított, onnan növelte is bevételeit is (55 millióról 130 millióra), de a hazai operáció bevétele, csaknem 300 milliót esett. Persze ha ehhez hozzávesszük a Develor utódcégek 200 millió forintos bevételét, akkor a helyzet jobban értelmezhető. (Develor utódcégek: Enetha Learning (53), Act Controll (52), Humanscore (36), AD Solution (26), Ben&Loch (27), MP Consulting)

Ráadásul a cégek jövedelmezősége is erős szórást mutatott. Az egyik végletet a Qeep 60 milliós pozitív üzemi eredménye, a másikat a Develor 87 milliós vesztesége jelentette. Érdekes hír (remélem igaz), hogy a Qeep a napokban átalakulóban van, otthagyta a nemzetközi brandet és hazait hozott létre.Szövetségek, diverzifikáció, vagy szakmai fókusz?

Érdekes, hogy többféle markáns stratégia figyelhető meg a piacokon. A legsikeresebbnek látszó Flow-csoport a laza szakmai szövetségben hisz és az utóbbi 3-4 év ennek győzelmét mutatja. A Sämling inkább a horizontális diverzifikációval, a tevékenységek szétválasztásával próbálkozik, szintén jó eredményekkel. A Qeep (vagy a Demmler és Tsa) inkább erőteljesen az értékesítési tevékenységre fókuszál, abban mindent visznek, sokat dolgoznak sikerdíjas konstrukcióban. A Develor a nemzetközi hálózatának erejében hisz, oda csoportosítja a menedzsment erőit is (Pozvai Zsolt, tavaly óta ezt a területet vezeti, jól látható sikerrel), már Finnországban is van Develor cég.


A válságmenők

Van néhány cég, amely a válság és a piac esése ellenére képes voltak fejlődni minden évben (2008-2010). Jól látható, hogy ez nincs összefüggésben a mérettel és a szakmai fókuszokkal sem, mert a társaság nagyon vegyes.

  • Qeep
  • KPMG-BME
  • Soter-line
  • Lighthouse
  • Corporate Values
  • Conaction
  • GroupDynamics
  • Scottwork
  • Enetha Learning
  • Bodó Tréning


Ki fizette a révészt?

2008-hoz képes 1,5 milliárd forintot esett a piac. A következőkben látható nyolc cég összességében majdnem két milliárdot, vagyis ők vitték el a balhé nagy részét. Arányaiban a legnagyobb veszteségeket a HD Team (80 százalék), az Arius (79 százalék), a Door Training (73 százalék), az IQ Consulting (71 százalék) és a Hatteras (66 százalék) szenvedte el. Az értékek tekintetében természetszerűen a legnagyobbak vesztettek a legtöbbet, a Develor, a Flow és az AD Sidera (talán ez utóbbi sínylette meg leginkább a válságot, 2008-ban még 4. volt, 2010-ben már csak 10.)

Mi várható 2011-ben? Milyen most a piac? 

Tapasztalataim szerint a 2011-es év is a gödör alján való toporgást hozza majd. Érzéseim szerint a tréneri szakma túlértékelt volta egyre inkább megszűnik. A pár évig szabadúszóként dolgozó cégelhagyók végül a pályát is elhagyják mostanában, mert nem találnak munkát. A nagybankok által létrehozott belső tréneri csapatok létszáma és a szerződéses kapcsolataik erőssége jelentősen csökkent, a trénerek félig megint a piacon vannak.

Nem szakterületem a coach-piac, de van róla pár külső tapasztalatom. Az egyik, hogy a pálya jelenleg túlértékelt. Mostanában mindenki coach akar lenni és se szeri, se száma a coach-iskoláknak. Ennek ellenére kevesen élnek csak ebből, ráadásul jelentősen hígul a szakma.

Véleményem szerint a fenti 40-es listából lesz jó néhány cég, amely teljesen eltűnik. Főleg az utolsó tíz cég veszélyeztetett, ha az utóbbi éveket folyamatosan eséssel zárta. Tapasztalataim szerint több "árnyék" cég is van a listában, ahol megmaradt a név, de már nincsenek csapatok. Ha beesik valami, azt megcsinálják, de csupán ennyi.

Dr. Németh Zoltán
Enetha Learning Kft.
HR Portál