Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Mellékletek - Mire nincs szükség a jelentkezéshez?

álláskeresésVajon miről tanúskodik, ha egy álláskereső egy pályázatához az önéletrajza mellett a jelentkezéséhez csatolja az összes bizonyítványa digitalizált verzióját, beleértve az oktatási intézményekben szerzett, a nyelvvizsga-, pályaalkalmassági bizonyítványokat, fotót, referenciákat?Dicséretes, amennyiben az álláshirdetésben ezt kéri a hirdető! Elég ritka azonban, hogy egy-egy online hirdetésben ilyen sok mellékletet várnának el a jelentkezőtől. Néha a kevesebb több! A HR-esek gyakran tanácstalanul állnak a mellékletektől telizsúfolt pályázatok láttán.

Mit gondol a HR-es?

A kérdés, ami időről-időre felmerül a címzettek fejében: vajon milyen megfontolásból küldte a pályázó ezt a sok csatolmányt? Jó, ha tudják, kedves álláskeresők, amennyiben a hirdető nem kéri kifejezetten a hirdetésben, hogy a pályázók küldjenek mellékleteket, inkább veszi ki magát rosszul a túlbuzgóság, mint jól. A kéretlen csatolmányok megnyitása – ha egyáltalán erre sok kerül – többletmunkát jelent a HR-eseknek, különösen, ha a csatolt dokumentumok neve nem jelzi egyértelműen, hogy mit is tartalmaz az a csatolt fájl. Ezért is célszerű értelemszerűen elnevezni azokat. Nem csak a címzetteket segítjük ezzel, de a magunk dolgát is könnyítjük: a számítógépen sokkal könnyebben találjuk meg az éppen szükséges dokumentumokat. Segítségképpen, hogy hogyan célszerű elnevezni az álláspályázathoz csatolt dokumentumokat:

Az önéletrajzunk címe tartalmazza a nevünket,pl. SarkadiGabi_CV.doc vagy .pdf, a motivációs levél címe épüljön fel hasonlóképp: Sarkadi Gabi_MotivációsL.doc vagy .pdf.

Az idegen nyelvű dokumentumok ugyanezt a logikát kövessék és ha más dokumentumot vagy szkennelt bizonyítványt, oklevelet, fényképet csatolunk, annak a neve is tükrözze annak tartalmát.

Mit kérnek az álláshirdetésben?

Ügyeljünk arra, hogy csak azt csatoljuk a pályázathoz, amit a hirdetésben kérnek. Ha nem így teszünk, könnyen kelthetjük azt a benyomást a fogadó félben, hogy figyelmetlenek voltunk, amikor elolvastuk a hirdetést vagy azzal igyekszünk előnyre szert tenni, hogy elhalmozzuk a hirdetőt a képességeinket, tudásunkat tanúsító dokumentumokkal, igazolásokkal.

Mindenki megnyugtatására: amennyiben az adott munkakör betöltéséhez igazolni kell az elvárt iskolai végzettséget, megszerzett nyelvtudást, egész biztos, hogy a felvételi eljárás során ezt személyesen be kell majd mutatni. Felesleges előreszaladni vagy vélelmezni, hogy erre bizonyosan szükség van.

Ne csináljunk se magunknak, se a címzetteknek plusz munkát: szorítkozzunk arra, amit a hirdetésben elvárnak tőlünk, ha mégis marad időnk a jelentkezések mellett, inkább foglalkozzunk az önéletrajzunk tökéletesítésével vagy olvassunk álláspiaci híreket, próbáljuk a személyes márkánkat építgetni. A pályázataink is minket tükröznek: ha azt a kívánalmaknak megfelelően állítjuk össze, azt a képet közvetíti rólunk, hogy figyelmesek, precízek és pontosak vagyunk, erre pedig minden munkakörben szükség van.

Sikeres álláskeresést kívánok!


Sarkadi Gabi
HR Tanácsadó

gabi.sarkadi@cvonline.hu
http://hu.linkedin.com/in/gabisarkadi

 

2013. június 13.