Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Mekkora béremelés mellett nem csökkenne a reálkereset?

Több mint 10 százalékos bruttó béremelés mellett lehetne minden jövedelmi kategóriában biztosítani jövőre a reálkereset növekedését a gyermek nélküli munkavállalók körében. Az Országos Érdekegyeztető Tanácsban megállapodásra kell jutni a jövő évi bérajánlásról - írja a Népszabadság.

Tíz százalékot meghaladó bruttó keresetnövekedésre lenne szükség ahhoz, hogy jövőre ne csökkenjenek a reálbérek - derül ki a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) legfrissebb számításaiból, amelyben már figyelembe vették a munkavállalók által fizetett tb-járulék 0,5 százalékos emelését 10 százalékra.

A szakszervezet kalkulációi szerint 4 százalékos bruttó keresetnövekedés mellett az alkalmazottak átlagos reálbére szinten marad

Az Országos Érdekegyeztető Tanácsban (OÉT) kellene a munkaadóknak és munkavállalóknak megállapodásra jutniuk a jövő évi bérajánlásról. Az álláspontok alapján 4,5-6,0 százalékos sávról, illetve egy azon belüli mértékről születhet végül ajánlás. A 6,0 százalék ugyan havi 150 ezer forintig, valamint az adójóváírás változása miatt 175 ezer és 260 ezer forint között nem biztosítana reálnövekedést (vagyis az inflációt meghaladó emelkedést), de a nettó keresetek legalább nem csökkennének.

Forrás: HR Portál