Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Megoldódhat a HR-szolgáltatók - áfaszabályok miatti - problémája

HR-afaA Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) előterjesztést készít a döntéshozók számára annak érdekében, hogy a HR-szolgáltatókra hátrányos új áfaszabályok július elseje előtti életbe lépését megelőzően érdemi megoldás szülessen.Előre kell finanszírozni


A szervezetek, a Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetsége (MMOSZ), a Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetsége (SZTMSZ), a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége (DIÁKÉSZ) és az Iskolaszövetkezetek Országos Szövetsége (ISZOSZ) bejelentették, hogy az új áfaszabályok visszavonását kérik, mert attól tartanak, hogy a munkaerő-kölcsönzők és iskolaszövetkezetek egy része nem lesz képes előre finanszírozni az áfát, ahogy azt a folyamatos teljesítés július 1-jétől érvénybe lépő áfabevallási és befizetési szabályai előírják - írja az MTI.

Érdekes lehet: Az 5 leggyakoribb toborzási hiba

Folyamatos teljesítés esetén a szolgáltatóknak a teljesítést követő hónapban be kell fizetniük a Nemzeti Adó- és Vámhivatal számára szolgáltatásuk áfatartalmát. Így a munkavállalók bérén kívül előre kellene finanszírozniuk az áfa összegét is.

Ellelehetetleníti a működést

A négy szervezet közleményében hangsúlyozza: a törvénymódosítás által indukált többletforrás-igényt a szervezetek semmilyen módon nem tudják finanszírozni, ez az év második felétől ellehetetleníti a teljes munkaerő-szervezési szektor működését. A szektor ugyanis a bevétel 85 százalékát munkabér és járulékok megfizetésére használja fel, a bankok pedig a többletforrás-igényt nem hitelezik, ezért törvénymódosítás nélkül cégeik fizetésképtelenné válhatnak, s emiatt több mint százezer munkahely kerül július 1-jétől veszélybe.

Érdekes lehet: Félmillió cégnél volt adóvégrehajtás 2013-ban

Az NGM munkatársai fogadták a négy érdekvédelmi szervezet elnökét, a több mint százezer munkavállaló szervezett, legális foglalkoztatását biztosító szervezetek szakmai vezetőinek egy kerekasztal-beszélgetés keretein belül lehetőségük volt az egyeztetésre.

"Az NGM munkatársai nyitottak voltak a szervezetek által ismertetett probléma kezelésére, ígéretüknek megfelelően szakmai előterjesztést készítenek a döntéshozók számára a probléma 2014. július 1. előtti megoldása érdekében, hogy még a hatálybalépést megelőzően érdemi döntés, jogszabály-módosítás születhessen" - írják közleményükben a szervezetek.