Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Megoldásra váró probléma az ötven felettiek munkavállalása

Az álláskereséssel kapcsolatos fórumokon gyakran felmerülő, ám még mindig megoldásra váró téma a negyven-ötven év felettiek munkavállalása. Ez a korosztály, ha elveszíti állását komoly problémákkal szembesül, ugyanis a nyugdíjhoz még túl fiatalok, az álláskereséshez viszont már túl idősek. A helyzetet tovább nehezíti, hogy sok előítélet rögzült már a munkáltatókban ezzel a korosztállyal kapcsolatban.

Az idősebb korosztály számára a legnagyobb probléma, hogy az állásra jelentkezések alkalmával nem a munkatapasztalatukat veszik figyelembe, hanem már a születési évüknél megálljt parancsolnak a munkáltatók.

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) tapasztalatai szerint Magyarországon a leggyakoribb negatív előítélet az életkorral szemben van az állásra jelentkezéseknél. A munkáltatók véleménye szerint az idősebb álláskeresők nem alkalmasak arra, hogy beilleszkedjenek a fiatalos csapatba, nem tudnak ugyanolyan lendülettel dolgozni. Ellenérvként hozzák még fel a nyelvi és számítástechnikai ismeretek hiányát, az esetenként elavult szaktudást, az alacsony terhelhetőséget.

Figyelembe kellene azonban a munkáltatóknak venni a pozitívumokat is, mégpedig azt, hogy ez a korosztály stabil, megbízható, nagy rutinnal rendelkezik és életük ezen szakaszában teljes mértékben a munkájukra tudnak koncentrálni.

A nehézséget leginkább az okozza, hogy az elmúlt évtizedekben óriási változások mentek végbe, szakmák szűntek meg, és főleg megszűnt a korábban jellemző munkahelybiztonság.

Forrás: HR Portál