Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Megbízási díj kifizetéséhez nem kell munkáltatói igazolás

adózásAz adózók széles körében kialakult gyakorlat szerint a megbízási és más hasonló szerződést létesítő magánszemélyektől a kifizetők heti 36 órás biztosítási jogviszonyuk fennállását igazoló munkáltatói igazolást kérnek - ismerteti honlapján közzétett tájékoztatójában az adóhatóság. Erre a társadalombiztosítási törvény 2011. december 31-ig hatályos 31. § (3) bekezdése alapján volt szükség. Eszerint ha a biztosított legalább heti 36 órás foglalkoztatással járó munkaviszonnyal rendelkezett, az egyidejűleg fennálló biztosítási jogviszonya alapján nem kellett pénzbeli egészségbiztosítási járulékot fizetnie.

Ez a rendelkezés azonban 2012. január 1-jén hatályát vesztette. A 2012. évi szabályok alapján a megbízási díj és más hasonló díjazás adó-, illetve járulékkötelezettségében nincs különbség attól függően, hogy a magánszemélyt más jogviszonyában legalább heti 36 órában foglalkoztatják-e. Ezért a heti 36 órás jogviszony fennállását a magánszemélynek nem kell igazolnia a kifizető felé, illetve ilyen igazolás bemutatását a megbízási díjat, más hasonló juttatást fizető foglalkoztató sem kérheti a magánszemélytől - szögezi le a NAV.

A megbízási díjban részesülő természetes személy magán-nyugdíjpénztári tagságára vonatkozó nyilatkozatra sincs már szükség 2012-ben, mivel a kötelező magán-nyugdíjpénztári tagdíjfizetés megszűnt (a maradó pénztártagoktól is 10 százalék nyugdíjjárulékot kell levonni).

Hr Portál