Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Március 5-én kiderül, kik Magyarország Legvonzóbb Munkáltatói!

legvonzobb-munkaltatok-2014-01Idén is megrendezésre került az Aon Hewitt és az AIESEC Magyarország közös munkaerőpiaci kutatása, amelynek keretében keresték Magyarország Legvonzóbb Munkáltatóit. Az eredményeket a március 5-én megrendezésre kerülő Sajtótájékoztatóval egybekötött Díjátadón ismerhetik meg először az érdeklődők.

A Díjátadón amellett, hogy fény derül a díjazottak kilétére, megismerhetjük a hazai álláskeresők számára legfontosabb trendeket, legizgalmasabb iparágakat, illetve, hogy hogyan gondolkodnak a továbbtanulásról vagy akár a külföldi munkavállalásra vonatkozóan.

 

A legnépszerűbb szakmák és iparágak

Idén, a szakmai érdeklődés szempontjából a leginkább közkedvelt szektor a kereskedelem lett, a válaszadók közel 20%-a jelölte meg vonzó célpontként, ebben szerepet játszhat a gazdasági végzettségűek magas aránya a kitölők körében. Ugyanakkor nagy általánosságban a pályakezdők szakmai kíváncsisága inkább a marketing-PR-reklám területe felé irányul, emellett jellemző a pénzügy és számvitel népszerűsége is.

Legvonzóbb iparágként ebben az évben a telekommunikációs és IT szektort jelölték meg a legmagasabb arányban. A pályakezdők esetében a vendéglátás és idegenforgalom, a tapasztalt munkavállalóknál azonban az államigazgatás tudhatja magáénak a legtöbb érdeklődőt. A pályakezdők vendéglátás és idegenforgamli területi iránti érdeklődésének fokozódását a külföldi munkavállalás is motiválhatja, hiszen a válaszadók több, mint háromnegyede nem rendelkezik magyarországon kívül szerzett munkatapasztalattal, ugyanakkor több, mint felük tervezi a külföldi munkavállalást. A külföldön munkát vállalók túlnyomó többsége pedig jellemzően alacsony szakképzettséget igénylő, többnyire vendéglátáshoz kapcsolódó munkahelyeken szerzi meg néhány hónapos, esetleg egy-két éves külföldi munkatapasztalatát.

Még mindig félünk az álláskereséstől

A válaszadókra általánosan jellemző a pesszimizmus új munkahely keresését illetően. Közel negyedük tart tőle, hogy hosszas keresési folyamat után sem találna új munkaadót. Ezen a pesszimizmuson általánosan ront a munkakereső életkora, viszont javít a tanulással eltöltött évek száma. A korábbi évekhez hasonlóan idén is a Budapesti Corvinus Egyetemen, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen és a Budapesti Gazdasági Fősikolán végzettek tekintenek leginkább magabiztosan az álláskersésre, ami jellemzően külföldi tapasztalatszerzési vággyal és magas fizetési igényekkel is párosul.


Itthon vagy külföldön?

A kérdőívet kitöltők fele tervez külföldön munkát vállalni az elkövetkezendő 5 évben. Bár, 93%-ban az Európai Unió országai a célállomások, de a válaszok 56%-a alapján akár 3 évnél hosszabb időre is maradnának a megjelölt országokban. A KSH adatai alapján jelenleg a háztartások közel tizedében van tartósan külföldön munkát vállaló személy, ez mintegy negyedmillió embert jelent, de ők átlagosan még csak fél és egy év közti időszakot töltenek Magyarországon kívül végzett munkával.

Legvonzóbb Munkáltatók listájáról és további munkaerőpiaci összefüggések részleteiről a Forbes március 6-án megjelenő számában olvashatnak bővebben.

legvonzobb-munkaltatok-logok