Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Lista a decemberben kényszerszünetet elrendelő egyetemekről

bezárnak az egyetemek télreSzegedi Tudományegyetem: hosszabb lesz a vizsgaidőszak

A Szegedi Tudományegyetem költségvetéséből majdnem 800 millió forintot zároltak – ennek ellenére nem biztos, hogy a szénszünet hosszabb lesz a tavalyinál. Akkor tíz napra zárták be az oktatási épületeket és a kollégiumokat, 40 millió forintot spórolva ezzel. „Télre a zárolás előtt is terveztünk egy, a tavalyihoz hasonló szünetet” – mondta az eduline-nak Szabó Gábor rektor. „Az új helyzet ezen annyiban változtathat, hogy tíznapos helyett kéthetes lenne, a szenátus a jövő héten tárgyalja meg az erről szóló javaslatot” – tette hozzá.

A szénszünet idejére leáll a vizsgáztatás, bezárják az épületeket – kivéve azokat, amelyekben betegellátás folyik, vagy más okok miatt nem lehet lekapcsolni a fűtést. A kéthetes szénszünet miatt a vizsgaidőszakot is meghosszabbíthatják, öt helyett hat hétig vizsgázhatnak majd a hallgatók.

ELTE: megtartják a vizsgákat

Az Eötvös Loránd Tudományegyetemnek 870 millió forintot kellene félretennie másfél hónap alatt – a tanszékeken és az egyéb intézményeken, például a gyakorlóiskolákban december 22. és január 6. között tartanak szénszünetet, ez azonban a vizsgák rendjét nem zavarja meg.

A tanszékek helyett a szóbeliket és írásbeliket „alternatív, kijelölt helyszíneken” tartják majd meg – arról nem kaptunk tájékoztatást a tanulmányi hivataltól, pontosan hol vizsgáznak majd az egyetemisták, mint mondták, a helyszínek csak a vizsgajelentkezés kezdetétől lesznek nyilvánosak.

Elképzelhető, hogy a vizsgákat a természettudományi kar épületeiben tartják, az ELTE campusai közül ez az egyetlen, ahol – a biológiai kutatások miatt – nem kapcsolhatják le a fűtést.

Pécsi Tudományegyetem: kétnapos szünet lesz

Ennél jóval rövidebb szénszünetet tart majd a Pécsi Tudományegyetem – bár hivatalos döntés még nem született, egyetemi forrásokból úgy értesültünk, az ünnepnapokon kívül csak december 27-én és 28-án lesz zárva a campus. Az egyetem annak ellenére döntött így, hogy az intézmény költségvetéséből 720 millió forintot zárolt a kormány.

Bódis József rektor a bama.hu-nak azt mondta: feladat-összevonásokkal, a nyugdíjba vonuló oktatók álláshelyének üresen hagyásával és más intézkedésekkel „sakkozva” próbálják kigazdálkodni ezt az összeget.

Miskolci Egyetem: szabadságra küldik az oktatókat

Ennél jóval szigorúbb intézkedésekről dönthet a Miskolci Egyetem, ahol az év végéig 270 millió forintot kell félretenni. Az intézmény december második felében bezárja az épületeket, elhalasztja a vizsgákat: zárva tart az egyetemi könyvtár, a dolgozókat pedig szabadságra küldik, noha Patkó Gyula rektor szerint így is csak 13 millió forintot spórolnak. Elképzelhető, hogy a szünet január első hetében is folytatódik majd, erről a jövő héten dönt az egyetem szenátusa.

Debreceni Egyetem: egyhavi támogatásnak megfelelő összeget vesztenek

A zárolással a Debreceni Egyetem járt a legrosszabbul: a 904 millió forintos mínusz miatt az intézmény december 22. és január 6. között tart kényszerszünetet, a klinikák és a kollégiumok kivételével egyik épület sem lesz nyitva, a dolgozókat – a betegellátásban alkalmazottak kivételével – szabadságra küldik.

Fábián István rektor szerint a zárolt összeg az egyetem csaknem egyhavi támogatásának felel meg, ezért az „egyedüli megoldást a szigorú takarékossági intézkedések jelentik”.

Pázmány Péter Katolikus Egyetem: nem lesz szünet

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen semmilyen központi utasítás nincs szünet elrendelésére, csupán az esztergomi székhelyű Vitéz János Karon zárják be az épületeket december 27-én és 28-án, de itt sem a zárolás miatt. „Ezeken a napokon évek óta nem szoktak vizsgákat meghirdetni, senki nem megy be szívesen az ünnepek között. Így nincs értelme az egyetemet kinyitni és befűteni” – válaszolták az eduline kérdésére a kar munkatársai.

Semmelweis Egyetem: 444 milliós mínusz

A Semmelweis Egyetemen 444 millió forintot zároltak, ez az összeg az intézmény utolsó két havi költségvetésének 30 százalékát jelenti. Az egyetem közleménye szerint ezt saját bevételből, ilyen rövid idő alatt nem tudják kigazdálkodni, ezért a vizsgaidőszak lerövidítése mellett a lejárt szállítói állomány növekedésével is számolnak - az intézkedések azonban nem érintik a betegellátást és a kollégiumokat. A szénszünet december 27-től január 4-ig tart majd.

Zubor Zalán
eduline.hu