Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Levadásszák a jó informatikusokat?- tippek a sikeres toborzáshoz

toborzásAz egyik ilyen fontos momentum egy-egy keresés kapcsán az, hogy a HR tanácsadó részletesen feltérképezze és megértse a megbízói igényt, vagyis hogy milyen munkaerőre is van szükséges a partnernek és milyen kompetenciákkal kell rendelkeznie az adott munkakör betöltéséhez. A pozíció megértését és ezáltal a sikeres közvetítési folyamatot is nagyban segítheti a megbízó azzal, ha részletes profilt ad a fejvadász számára a kereséshez.

Hatékonyabb tud lenni a toborzás, ha a profil nemcsak az alapvető feladatokat és elvárásokat, hanem egyéb információkat is tartalmazza, mint például a szükséges kompetenciákat, a projekt jellegét, amelyre az adott szakembert keressük illetve azt, hogy mit is kínál a jelölt számára az adott cég például van-e fejlődési/előrelépési lehetőség, milyen előnyökkel jár az adott munka, miért érdemes állást váltania a szakembernek. Illetve ezt a hatékonyságot fokozhatja, ha a partner lehetőséget ad arra, hogy a HR közvetítő egy személyes találkozó alkalmával a munkakörülményekbe, munkafolyamatokba is betekintést nyerjen, mert így még érthetőbbé válthat számára az adott munkakör, illetve annak jelentősége, és így a jelöltek felé is még érdekesebb/hitelesebb képet tud majd közvetíteni az adott cégről.

Viszont a sikeres kereséshez szükséges egy másik tényező is, mégpedig a HR Tanácsadó érdeklődése az adott terület iránt, kis utánajárás/utána olvasás szakirodalomban, hogy az adott terület/pozíció mit is takar valójában?

Hiszen a HR Tanácsadó nem informatikus szakember, a keresések/igények is a piachoz igazodva folyamatosan változnak, így mindig akadnak új, még kevésbé ismert terület például mivel is foglalkozik pontosan egy SAB BC Tanácsadó, vagy egy Siebel fejlesztő szakember.

Nagyon fontos továbbá a gyors visszajelzés a partner részéről a bemutatott jelöltekről, az adott céges interjút követően, ugyanis ez ad támpontot a fejvadásznak ahhoz, hogy sikerült-e teljesen megértenie/eltalálnia a profilt, és ha esetleg módosításra van szükség, akkor mielőbb lépni tudjon, vagyis korrigálni tudja a keresést a megfelelő irányba, hogy megtalálja a megbízó számára ideális munkatársat.

És a végére maradt egy kiemelten fontos kritérium, mégpedig a hatékony és gyors kiválasztási procedúra a megbízó cég részéről, ez ideálisan 2-4 hét. Minél rövidebb egy-egy ilyen ciklus annál nagyobb az esélye annak, hogy a pozíció sikeresen betöltésre kerül. Tapasztalataink alapján a jó informatikus szakemberek gyorsan elkelnek a munkaerőpiacon, ezért ha nagyon sokáig húzódik a folyamat, illetve a döntés, akkor nagy az esélye annak, hogy a jelölt időközben elhelyezkedik. A hatékony és gyors kiválasztással és döntéssel sok időt, pénzt, energiát spórolhat meg a megbízó és egy vagy akár több jó szakemberrel is gazdagodhat ezáltal.

Dobák Eszter senior HR tanácsadó
IT&Telco csoport
TESK Tanácsadó Kft.