Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Lerövidítik a közmunka idejét

közmunkaA legfeljebb öt hónapig tartó, napi hatórás közmunkát részesíti előnyben az idén a kormány a korábbi 12 hónapos, nyolcórás konstrukcióval szemben. Így a statisztikák azt mutatják majd, hogy nőtt a foglalkoztatottság, de a közmunkások rosszabbul járnak.

A Belügyminisztérium Közfoglalkoztatási Helyettes Államtitkársága által az önkormányzatokhoz eljuttatott útmutató szerint ezután a mezőgazdasági és néhány speciális projekt kivételével minden egyéb közfoglalkoztatási program legfeljebb 5 hónapig tarthat, és a programban résztvevők napi 6 órában foglalkoztathatók. Ha az önkormányzat mégis 8 órában szeretné dolgoztatni a közmunkásokat, a foglalkoztatás csak 3 hónapra szólhat - írja a Világgazdaság.

Már megegyeztek a közmunka változásairól

A változásról a lapnak Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke elmondta, hogy a költségvetésben a forrás is biztosított a közmunkaprogram folytatáshoz, és már annak kereteiről is megegyeztek az önkormányzatok. Hozzátette: a nyolcórás foglalkoztatás kereteiben ugyan kevesebb ember dolgozott volna, de ők teljes értékű munkát végeznének.

A Világgazdaság szerint ez utóbbi mondat a kulcsa annak, miért is jó a kormánynak, ha 12 hónap és napi 8 óra helyett napi 6 órában és csupán 5 hónapig foglalkoztatnak egy munkanélkülit. Ezzel tovább javíthatók a foglalkoztatási statisztikák - mondta a lapnak a GKI Gazdaságkutató kutatásvezetője. Adler Judit emlékeztetett rá, hogy 2011-ben a kormány a 4 órás közfoglalkoztatást favorizálta, majd 2012-ben a korábbi négyszeresére emelkedett a teljes munkaidőben foglalkoztatott közmunkások száma, most a kettő közötti utat próbálják ki. Statisztikai szempontból már az is foglalkoztatottnak számít, aki a vizsgált időszakban akár csak egy órás jövedelemszerző tevékenység is végzett - tette hozzá.

A rövidebb ideig tartó közfoglalkoztatással több embernek lehet átmeneti időre munkát biztosítani. A probléma csak az, hogy még a 8 órában végzett közmunkáért járó keresettel sem biztosítható a megélhetés - hangsúlyozta Adler Judit.

Hiába emelkedett meg a közmunkások havi bére a szakképzettséget nem igénylő munka esetében ez évtől 75 500 forintra, míg a szakképesítéshez kötött munkáknál havi 96 800 forintra. Ha legtöbbjük csak 6 órában dolgozhat, az azt jelenti, hogy az első esetben mindössze nettó 37 089 forintot, de az utóbbiban is csak 47 553 forintot vihet haza havonta.

Világgazdaság Online

 

állások a cv-online oldalán