Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Legyen ütős a kezdés! Teendők az új munkahelyen, az első héten

Bízunk benne, sokan zárják úgy a nyarat, hogy szeptemberben tetterős napok kezdődnek egy új munkahelyen. Tapasztalataink szerint a nyári időszakban is nagyon sok cég keresett új munkatársat, akik zömében ebben a hónapban foglalják el pozíciójukat. Szeretnék néhány praktikus tanácsot adni azoknak, akik nem tudják, hogyan célszerű elkezdeni a bemutatkozást, a beilleszkedést, mit érdemes megmutatni magunkból, kihez érdemes fordulni, ha kérdésünk merül fel a munkahely hétköznapi működését illetően.

uj munka

Új munkahelyen kezdeni legalább annyira stresszes, mint amennyire izgalmas, az esetek nagy részében teljesen idegen a környezet, idegen arcokkal: nem árt, ha ebben a helyzetben talpraesettek vagyunk. Ahelyett, hogy várnánk, hogy történjenek körülöttünk és velünk a dolgok, vegyük bátran kézbe sorsunk alakulását, és amennyire lehet, legyünk profik abban is, ami egy új munkahelyen úgyis csak egyszer adatik: tegyünk maradandóan jó benyomást az új vezetőkre és munkatársakra az első munkahetünkön!

Merj ismerkedni!

Újoncként elvárt, hogy Te is tégy lépéseket mások felé, ezzel nyitottságodról tehetsz tanúbizonyságot. Hidd el, mindenki tudja, milyen egy első hét, amikor nem ismerünk senkit. Legyünk bátrak ráköszönni mindenkire, aki szembejön az irodában vagy az üzemben, udvariassággal még nem rontott el soha, senki, semmit. Kezdd a hozzád legközelebb ülő dolgozókkal, de folytasd akkor is, ha kimész a konyhába egy pohár vízért, vagy akár a mosdóba. Úgy elegáns, ha az új munkatárs üdvözli a már régebb óta ott dolgozókat.

Válassz magadnak egy régi motorost!

Jó, ha kiszemelsz valakit az ott dolgozók közül, aki láthatóan mindennel képben van. Ha kicsit figyelsz, gyorsan kiderül, ki az, akinek a véleményére adnak, aki mindenhol ott van, aki mérvadó egy közösségben. Ha jóban leszel vele, ő lesz az, aki hétköznapi praktikus ügyekben eligazít (ki, kicsoda, mit, hol találsz), később aztán ő lehet a szövetségesed, ha súlyosabb kérdések merülnek fel (hibáztam, hogy tálaljam; elromlott a notebookom – kihez fordulhatok, aki a leggyorsabban segít stb.) Ha sikerül jó kapcsolatot kialakítanod egy régi dolgozóval, sokat profitálhatsz ebből később.

Tisztázzátok a terveket!

Az első héten rendszerint a vezető és új beosztott között egy vagy akár több beszélgetés is zajlik, ahol rögzítitek, mik pontosan a feladataid, felelősségi köreid, milyen célokat, eredményeket kell elérned és felmutatnod az első időszakban – általában ezt próbaidőnek nevezik. Az itt rögzített elvárások irányadóak, mit kell teljesíteni, ehhez képest értékelik majd, hogy mit nyújtottál abban az időszak, melyben az új munkáltató lehetőséget adott neked a beilleszkedésre és a bizonyításra.

A kávé-kérdés

Egy munkahelyen vannak bizonyos íratlan szabályok, ezeket érdemes az első héten kipuhatolnunk. Van céges kávé? Nincs céges kávé? A konyhában a palackos ásványvízből vehetünk vajon, vagy az a menedzsmenté? Melyik hűtőbe tehetjük az otthonról vitt ebédet? Csupa praktikus és életszerű kérdés, ami rögtön az első napon felmerül. Bárki segít, akinél rákérdezel és tedd is meg, mielőtt kínos helyzetbe keverednél, majd aszerint alkalmazkodj hozzá: ha a kávé nem vállalati juttatás és Te magad is fogyasztó vagy, végy egy csomaggal és szállj be a közösbe!

Kezdj el bizonyítani!

Ne várj soká, hogy megmutasd magad és bezsebeld az első dicséreteket. A bizonyítás vágya mindannyiunkban ott munkál, mi lehet annál megnyerőbb, mint hogy az első héten igazolást találjunk és mutassunk arra vonatkozóan, hogy a munkáltató jól döntött, amikor minket választott!? Aki igazán tettrekész, úgyis lesz alkalma megmutatni szakmai hozzáértését, profizmusát már az első napokban. Aztán erre ügyesen építhetjük a további sikereinket, amik mindig csak előbbre mozdítanak minket.

Szervezd meg a napjaidat!

Praktikus, ha a napirendedet valamiféle logika szerint építed fel – persze váratlan feladatok mindig akadnak majd, de sokat könnyítesz a hétköznapokon, ha van egy metódus, amit követsz a beérkezésedtől a hazaindulásig. Persze van, ahol ezt mások megteszik helyetted, amennyiben mégis szabad kezet kapsz ebben, jó, ha mindig tervezel, hogy ne ússz el időben!

Új munkahely – új ismeretségek a közösségi médiában

Az új munka új ismeretségekkel jár, ne lepődj meg, ha az új kollégák elkezdenek a Facebookon vagy LinkedIn-en bejelölni. A visszajelölés ez utóbbinál ne legyen kérdés, hiszen kapcsolatotok szakmai alapokon nyugszik, a Facebookon viszont jó, ha ügyelsz a megosztási beállításaidra: nem biztos, hogy a nagyon személyes tartalmakat érdemes rögtön az elején közkinccsé tenni újdonsült kollégáink előtt. Meglévő kapcsolataid előtt viszont vállald büszkén az új pozíciódat és bátran tedd közzé az új munkahelyedet és pozíciódat!

Ismerd meg a környéket!

Az első héten célszerű feltérképezni, mi minden van a munkahelyünk közelében: kávézó, ahol reggel útközben bekaphatjuk a reggelinket, vagy olyan étkezdék, ahol az ebédünket elfogyaszthatjuk, ha nincs vállalati kantin. Időnként munka után támadhat elintéznivalónk: posta, gyógyszertár, bank, bevásárlás; ha ismerjük a környéken lévő szolgáltatókat, boltokat, hatékonyan gazdálkodhatunk a munka utáni szabadidőnkkel, hogy aztán még több idő jusson pihenésre.

Az ötleteket innen csempésztem át Nektek.

Minden kedves újoncnak gördülékeny első hetet, gyors sikereket, az állást keresőknek pedig eredményes, sikeres pályázatokban bővelkedő szeptembert kívánok!

Sarkadi Gabi
HR Tanácsadó
http://hu.linkedin.com/in/gabisarkadi

állások a cv-online oldalán