Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Külföldi munkavállalás - Németországban háromszor nehezebb a bevándorlóknak

Külföldi munkavállalás NémetországbanA külföldi munkavállalás szempontjából jó hír, hogy Németországban egyre javul a bevándorlók integrációja, bár a külföldiek nehezebben jutnak munkához, mint az ott született munkavállalók, de legalább kétharmad részük munkához jut - hivatkozik az OECD jelentésére az MTI.

 

Ahhoz, hogy Németországban egy bevándorló állást kapjon, háromszor annyi pályázatot kell írni, mint egy született németnek. Az alacsonyabb képzettséget igénylő munkákat azonban előszeretettel bízzák rájuk.

Az OECD, vagyis a legfejlettebb ipari államokat összefogó Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet tagországaiban 2010-ben a bevándorlók 65%-át foglalkoztatták, ami a németek rátájától csak 2,6%-kal kevesebb, és 7%-kal több, mint 2000-ben.

A külföldi munkavállalás alacsony képzettséggel egyszerűbb

Míg az alacsony képzettséget igényelő munkakörökben a bevándorlók felülreprezentáltak, addig a magasabb kvalitásokat és képzettséget igénylő szakmákban csekély számban vannak jelen.

Ennek oka az lehet, hogy a többségi társadalomban kialakult kép szerint a bevándorlók nem különösebben képzettek, de szorgalmasak, ezért a csekély képzettséggel rendelkező migránsok könnyebben jutnak munkához - véli Thomas Liebig, az OECD szakértője.

Hozzátette: általában véve a bevándorlók nehezebben tudnak helyezkedni, mint a németországi születésű munkavállalók. Egy-egy álláspályázaton a németek a bevándorlókhoz képest háromszor nagyobb valószínűséggel jutnak el a kiválasztási folyamat második szakaszába, amelyben a munkavállaló és a lehetséges munkaadó személyesen találkozik, vagyis a migránsok átlagosan háromszor annyi álláspályázatot írnak, mint a németek, mire behívják őket egy állásinterjúra.

A bevándorlók is a német társadalom részei

A szakértő úgy véli, hogy Németországban az előítéletek lerombolásához növelni kellene a bevándorlók arányát a közszférában, hogy a németek több migráns tanárral, rendőrrel, ügyintézővel találkozzanak mindennapjaikban, így beépüljön a köztudatba, hogy a bevándorlók is a német társadalom részei.

Tavaly (az elmúlt tizeönt évben) a legtöbb, közel egy milliónyi bevándorló érkezett az országba. Közülük több, mint 40 ezren magyarok - ez 12 ezerrel több az egy évvel ezelőtti számnál. A Magyarországról érkező bevándorlók száma 46 százalékkal nőtt, 25 415 volt a január-júniusi időszakban a létszáma azoknak, akik Németországba a külföldi munkavállalás miatt érkeztek.

>>> Nézze meg külföldi állásajánlatainkat!