Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Külföldi munka – Mire számítson, aki nyugatra készül?

kulfoldi-munka-nyelvtudasElgondolkoztál azon, hogy külföldön vállalsz munkát? Sok rosszat hallottál; csalásokról, visszaélésekről, ki nem fizetett bérekről? Sajnos ezek létező problémák. Viszont kellő felkészültséggel jól is járhatsz a külföldi munkával. Ha szerencsét próbálnál egy EU tagállamban, akkor olvass tovább!A 2008-as gazdasági zuhanás lassulása után egyre nagyobb teret nyertek a munkaerő-kölcsönző cégek. Főleg a nagy létszámú munkaerőt foglalkoztató vállalatok ismerték fel, hogy pénzt, időt és energiát takarítanak meg az ilyen vállalatok bevonásával. 2011 januárjában csak Németországban majdnem 40%-al több munkavállalót alkalmaztak ezen a módon. A rendszer tehát működik. Most pedig jöjjön a fekete leves.

Fontos tudnod, hogy mindenhol a kemény munkát díjazzák, és sehol sincs kolbászból a kerítés. Ennek ellenére tény, hogy a nyugat-európai országok többségében arányaiban jobban ki lehet jönni egy átlagos bérből, mint itthon. A legtöbben ezért döntenek a külföldi munka mellett.

A munkaerő-kölcsönző cégek nagyrészt a fizikai munkaerőre szakosodtak. Készülj fel rá! Nem kizárt, hogy diplomásként fogsz mosogatni, istállót takarítani vagy pincérkedni. Felmerül a kérdés, hogy mely munkák a legnépszerűbbek, vagy ha szorít az idő; melyeket lehet szaktudás nélkül is végezni. A vendéglátás (mosogató, szakács, pincér, londiner, recepciós, szobalány), gyári pozíciók (szalagmunkás, csomagoló, összeszerelő), a mezőgazdaság és az építőipar is mind népszerű terület. Ha rendelkezel egy nyugaton népszerű szakmával (ács, kőműves, villany, gáz, fűtés szerelő, nádtető építő, ápoló stb.) és megfelelő a nyelvtudásod is, nagyon nagy eséllyel tudsz munkát vállalni tisztességes fizetésért.


Hogyan lehet külföldi munkát találni?

Külföldi munkát ugyanúgy kell keresni, mint belföldit. Állásportálok adott kategóriái, újságok, helyi médiumok, munkaügyi központok, közösségi oldalak, ismerősök segíthetnek rábukkanni az állásra. Ezeket a lehetőségeket kell végigjárni, és előbb vagy utóbb találsz számodra megfelelő lehetőséget. Ez ugyanúgy igaz akkor is, ha nem munkaerő kölcsönző cégen keresztül vállalnál munkát.

Írj egy jó önéletrajzot! Keress az interneten mintákat, olvass el cikkeket a témával kapcsolatban. Nincs egységesen jó önéletrajz. Nézz meg többet, és rakd össze a sajátodat. Legyen lényegre törő, emeld ki a pozitív vonásaidat. Nyugodtan írj több önéletrajzot. Más külalakkal, esetleg más tartalommal.

A jelentkezés után sor kerül a személyes interjúra. Add önmagad és menni fog. Az interjú nem csak arról szól, hogy téged kérdeznek. Légy érdeklődő, és tedd fel nyugodtan a kérdéseidet.


A foglalkoztatás veszélyei

A munkaerő kölcsönzés úgynevezett atipikus foglalkoztatási forma. Vagyis Neked nem az a cég fog fizetni, ahol dolgozol, hanem a kölcsönző. Te a kölcsönző cég állományában vagy, a konkrét munkahely pedig a munkát adja. Ez azért lényeges, mert ha valamilyen sérelem ér, akkor ahhoz kell fordulni, akivel szerződésben állsz. Munkaszerződés megkötése nélkül nem szabad dolgozni, pláne egy ismeretlen közegben. Kérlek, mindig tájékozódj erről.

Ideális esetben teljes körűen be vagy jelentve az adott országban, levonják a járulékokat és kapsz egészségügyi ellátást is, ha szükséges. Javaslom, hogy ennek is nézz utána, mert munkahelyi baleset esetén nem mindegy, hogy a cég fizeti a költségeket, vagy te magad.

Előfordulhat olyan eset, hogy a munkaadónak tetszik a munkád eredménye, és szeretne átvenni saját állományba. Természetesen ez lehetséges, de akkor a kölcsönzési szerződést fel kell bontani. Dániában például van egy minimum órabér, amit az adott munkáért fizetni kell. A legtöbb kölcsönző ennek az összegnek a felét sem fizeti ki, ezért sokak számára csábító, hogy többet ígérnek nekik. Mielőtt a „távozás” mellett döntesz, érdemes mérlegelni, hogy tényleg jobban jársz-e majd.

Gyakran előfordul, hogy a munkavállalónak fűt-fát ígérnek, és nem lesz belőlük semmi. Se szerződés, se bér. És persze a ki nem fizetett béredet sem tudod kin behajtani a szerződés hiánya miatt. Az is lehet, hogy több pénzt ígérnek, és majd havonta fizetnek. Ez is vonzó ajánlat, de nem lesz az, amikor a fix bérért napi 16 órát kell dolgozni, heti hét napon keresztül.

Ijesztően hangzik? Elgondolkodtál? Mert akkor elértem a célt. Minél körültekintőbben jársz el, annál kisebb az esélye a kellemetlen élményeknek.


Milyen nyelvtudással lehet külföldi munkát vállalni?

Érdemes olyan országot kiszemelni, aminek legalább konyhanyelv szinten ismered a nyelvét. Így könnyebben tudsz kapcsolatokat teremteni, könnyebb lesz a beilleszkedés, és az ügyintézés is. Keresett szakmák esetében ez kevésbé szokott gondot jelenteni, képviselői könnyebben kapnak munkát, és sokan felismerték már, hogy nyelvtudásra bizony szükség van. Indulás előtt érdemes alap dolgokat elsajátítani, de a legjobb, ha tudsz néhány nyelvórát venni. Egyes munkaerő-kölcsönzők tudnak segítséget nyújtani ez ügyben; akár tanáccsal, vagy konkrét nyelvi felkészítővel.


Érdekes lehet: Hogyan készüljünk fel hatékonyan az angol nyelvű állásinterjúra?


Hogyan utazzunk?

A kiutazás szinte minden esetben a munkavállaló költsége. Távolságtól, és elérhetőségtől függően érdemes az utazást szervezni. Ha profi irodával fogsz dolgozni, akkor ők segíteni fognak a szervezésben, sőt, egyes cégek még az útiköltségbe is besegítenek. A cégnél, ahol ebben a témakörben a gyakorlatot szereztem; segítettek is megszervezni az utat, illetve egyénre szabottan anyagilag is segítették a kijutást.

Sokan döntenek úgy, hogy autóval teszik meg az utat, így nem függnek senkitől, és mobilisek maradnak. Fontos, hogy tisztában legyünk az ezzel kapcsolatos szabályokkal. Egyes Észak-Európai országok (pl.: Dánia) rendkívül szigorúak a külföldi gépjárműveket illetően. Bizonyos időtartam kint tölthető, de utána köteleznek az autót terhelő adók megfizetésére. Ha ezt elmulasztod, és később kapnak rajta, akkor elkobozzák az autót és visszamenőleg megfizettetik az járulékot, büntetéssel együtt.

Célszerű a repülőt választani, főleg ha indulás előtt akár néhány héttel sikerül lefoglalni a jegyet. A javaslatom az, hogy ha megoldható, akkor ezt válaszd, pusztán kényelmi szempontból. Ha a megérkezés után azonnal munkába kell állni, akkor pihentebben jobb benyomást tud tenni a frissen érkezett munkavállaló. Ha anyagilag, vagy egyéb okok miatt nem megoldható, akkor természetesen a földközeli közlekedésre is számtalan megoldás létezik.


Milyen szállásra számíthatsz?

Ez a legkritikusabb pont az egész külföldi kalanddal kapcsolatban. Utazni csak oda kell, meg vissza, de ha nincs megoldva a tiszta, kényelmes szállás, az komoly hátrányt jelenthet. Ha tudod, tisztázd előre. Lesz-e külön szobád? Ha többen vagytok egy szobában, akkor hány ember jut egy fürdőszobára (és wc-re) stb. ?

A helyzet az, hogy számos esetben lutri a szállás. Még akkor sem mindig könnyű megtudni a szállás körülményeit, ha közvetlen kapcsolatban állunk a partnerrel. Azonban a munkaerő kölcsönzők mellett szóljon, hogy ahol tényleg lelkiismeretesek, ott segítenek ez ügyben. Érdemes felkészülni lélekben, hogy kilencven százalékig biztos, hogy nem kacsalábon forgó palotában fognak elszállásolni.


Praktikus tanácsok

Félre a sztereotípiákkal!

A szabad munkaerő-áramlásnak köszönhetően ezrével vándorolnak a dolgozni vágyók nyugat felé. Ez azt jelenti, hogy más nemzetiségűekkel is kell majd együtt dolgozni, vagy akár együtt lakni. Itt újra előtérbe kerül a nyelvek fontossága, illetve a nyitottság. Rugalmasnak kell lenni, mert különben ellehetetlenül a kinti munka. Sokaknak vannak előítéleteik másokkal szemben, és persze sok a sztereotípia. Ezeket félre kell tenni, és nyitottan, kedvesen kell közeledni. A legtöbbször mindenki tisztában van vele, hogy saját érdeke a másokkal való jó viszony.

Érdekes lehet: Angliai állás - Nem utálják a külföldi munkavállalókat a britek

Nézz utána a helyi szokásoknak, jellemző gesztusoknak. Ami nálunk természetes, máshol lehet, hogy nem elfogadott. Ezen kívül mindenki nagyra értékeli, ha egy messziről érkezett idegen érti, és esetleg gyakorolja is a helyi szokásokat, viselkedés formulákat.

Készülj fel a fizetésre!

Ha nyugatra tekintünk, akkor figyelembe kell venni, hogy három Európai Uniós tagállamban nem az euro a fizetőeszköz. Ez a három tag a következő: Nagy-Britannia, Svédország és Dánia. Ha az utóbbi két állam valamelyikébe utazol, megéri időben elintézni a pénzváltást, mert nem mindegyik váltó helyen lehet svéd, vagy éppen dán koronát kapni.

Világlátás mint motiváció?

A jelentkezők nagy többsége megemlíti a világlátást, mint motivációt. Az igaz, hogy új környezetet és kultúrát ismersz meg, de az idő jelentős részében dolgozol. Munkakör függő, de gyakori a hétvégi munkavégzés, a túlóra (ami kifizetnek majdnem mindenhol) és a több műszakos munkarend. Persze ott vannak a szabadnapok, amikor több idő jut megismerni az országot.

Hogyan spóroljunk?

Az étel a nyugati országokban jellemzően drágább, mint Magyarországon. Megéri főzni, jelentős összeget ehet spórolni. Ha nem vagy elszigetelve, és van több bolt a környéken, akkor meg kell nézni többet, mert akárcsak itthon, a kisboltok és a szupermarketek árai között jelentős a különbség.

Szabadság?

Az első három hónapban nem érdemes szabadságra menni. Egy részt nem is nagyon lehet, mert a próbaidő intézménye máshol is létezik. Másrészt, kell némi idő, amíg a munkavállaló és a munkaadó összecsiszolódik. Sokszor hallani, hogy az északi népek „hidegebbek” és távolságtartóbbak. Ez teljesen igaz is. Ugyanakkor, ha látják, hogy dolgozni érkeztél, és fel tudod venni a ritmust, akkor megolvad a jég, és barátságosabbak lesznek. Ez nyilván a nagy átlagra igaz, vannak melegszívű vikingek is.


Mit vigyek magammal?

Személyi igazolvány nélkülözhetetlen, már az utazásnál kellhet. Útlevelet is vigyél magaddal - a biztonság kedvéért. Ha az egyik elvész, a másikkal még haza tudsz utazni.

Munkaszerződés. Ezzel igazolni tudod, hogy legálisan vagy az országban. Amikor kapsz helyi adószámot, akkor már azt is fel tudod mutatni, ha kérik.


Érdekes lehet: Külföldi munka – Hogyan lesz biztonságos?


Valamennyi készpénzt vigyél magaddal az adott ország valutájából, hogy tudj vásárolni, buszjegyet venni stb.

Az ország időjárásnak megfelelő ruházat. Északon például kiemelkedően nagy a szeles napok száma, vagyis amikor nincs is hideg, a széltől metsző lesz a levegő.

Munkaruha. Az adott munkához megfelelő öltözet. Mezőgazdasági munkák esetén elengedhetetlen a gumicsizma.

 

Kovács Tamás

HR Tanácsadó