Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Külföldi munka – Miben segíthet a munkaközvetítő?

Külföldi munka – Miben segíthet a munkaközvetítő?Valóban egyre többen mennek külföldre dolgozni? Kiknek könnyebb munkát találni a határokon túl? Ki megy el és ki jön vissza? Az egyik legnagyobb külföldi munkaközvetítésre szakosodott ügynökség vezetője válaszol.Interjúnkban Tanay Marcellt, az ország legnagyobb külföldi munkaközvetítésre szakosodott ügynökségének, az Euwork Kft. ügyvezetőjét kérdeztük a 2012-es évről és a kivándorlási trendekről.

- Milyen volt a tavalyi év?

Közel 1500 embert helyeztünk el 2012-ben külföldön, különböző európai uniós országokban, ez 10-15%-kal több, mint az előző évben. Sok új külföldi partnercégre és új külföldi munka lehetőségre tettünk szert német és angol nyelvterületen egyaránt. Az adatbázisunk meghaladja a 40.000 főt, a facebook csoportunk pedig túllépte az 5.000 főt, tehát sikeres volt a tavalyi év.

- Mindig ilyen nagy volt a forgalom?

Nem. Amikor az EU csatlakozás után egy évvel, 2005-ben nekivágtam a külföldi munkaközvetítésnek, még csak Nagy-Britannia, Írország és Svédország kapui voltak nyitva magyar munkavállalók számára. A munkavállalók részéről sem volt olyan nagy érdeklődés a külföldi munka iránt, akkor még az egész közép- kelet európai régióból Magyarországról vándoroltak ki a legkevesebben Nyugatra, jelenleg ez a tendencia, mint tudjuk megváltozott.

- Ezek szerint ti is érzékelitek a jelenlegi kivándorlási hullámot itt Magyarországon?

Nem, nem annyira, mint amennyire ezt mostanában a médiában hangoztatják. A mi adataink inkább egy állandó, évi 10-15%-os növekedést mutatnak, de mint említettem, alacsony szintről is indultunk a velünk együtt csatlakozó országokhoz képest. Az tény, hogy az érdeklődők száma tavaly megugrott, de a ténylegesen kivándorlók száma alapján nem hívnám a jelenséget kivándorlási hullámnak. Különösen a fiataloknál szembetűnő az érdeklődés és a valódi kivándorlás közti különbség. Nem a frissen végzettek vagy diákok, hanem a fiatal felnőttek, a 24-34 éves korosztály az, amelyik leginkább felkeres bennünket és valóban általunk kerül elhelyezésre. Többnyire férfiak jelentkeznek, ami problémát jelent, mivel sok területen (egészségügy, vendéglátás) inkább a nőket preferálják a munkaadók. Végzettség szerint leginkább a főiskolát, egyetemet végzettek keresnek fel bennünket, akiknek nagy részük csak 1-2 évre szeretne kimenni, hogy megalapozzák a jövőjüket. Persze előfordul, hogy hazatérnek, majd újra nekivágnak, mert mégsem találják meg itthon a számításaikat. Ezek után sokuk többet már nem tér vissza Magyarországra. Lengyelországban volt egy miénknél sokkalta nagyobb kivándorlási hullám, mint most nálunk, majd amikor Lengyelországban 2010-ben majdnem 200 EURO-val emelkedtek az átlagkereseteket, a lengyelek közül nagyon sokan visszatértek az anyaországba. Ki tudja, nálunk mit hoz a jövő.

- Mi a titka az eredményes munkaerő közvetítésnek, és annak, hogy eddig több mint 7000 embernek tudtatok külföldön munkát találni?

Az első és legfontosabb számunkra a megbízhatóság és a korrektség, az, hogy pontosan felkészítjük a kiindulókat arra, hogy külföldön sincs kolbászból a kerítés. Nemcsak a pozitívumokat mondjuk el a munkáról, országról, hanem a nehézségeket is, amikre a potenciális munkavállaló ily módon előre fel tud készülni.

A második a több lábon állás. A cégnek per pillanat több mint 30 külföldi partnere van. 12 európai országba közvetít a 16 fős csapat. Ez segített átvészelni a válságos 2009-es évet, amikor sok versenytársunk, de sok partnercégünk is tönkrement. Ezen kívül nemcsak Budapesten toborzunk munkaerőt, hanem Pécsett, Nagykanizsán, Szegeden és Debrecenben is várja az érdeklődőket Euwork iroda.
A harmadik, amit megemlítenék, hogy az Euwork csapatában szinte mindenki élt már külföldön, több nyelven beszélnek magas szinten, így a saját tapasztalatokból merítve is látják el tanácsokkal a kiindulókat.

- Miért érdemes ügynökséghez fordulni a külföldi munkavállalás tervénél?

Bejáratott partnereink és legális munkáink vannak, nálunk nincs feketemunka. A kiküldött ügyfeleink nem kapnak zsákbamacskát, mert a munkáinkra ugyanahhoz a munkaadóhoz rendszeresen helyezünk el embereket, és ha bármi baj adódik a munka, szállás, fizetés kapcsán kint, mindig tudunk segíteni. Akik nem ügynökséggel mennek ki, azoknak jóval nagyobb bizonytalansággal kell szembe nézniük, az indulótőkéjük is nagyobb kell, hogy legyen, hiszen nem lehet tudni mennyit kell várni, míg munkához jutnak. Sokszor telefonálnak nekünk Angliából, hogy kimentek egyéni úton és segítsünk, mert átverték őket, pénz és gyakran nyelvtudás nélkül vannak egy idegen országban. Sajnos nekik már nem tudunk segíteni.

- Mi motivál téged a munkád során?

Az, hogy nap, mint nap számos ember életében pozitív változást tudunk létrehozni. Sok olyan ember fordul hozzánk, akik eddig itthon nem tudták megvalósítani az álmaikat és tőlünk kapnak egy új lehetőséget egy új országban. Sok pozitív visszajelzést és köszönőlevelet kapunk az ügyfeleinktől, ami nagyon jó érzés. Ezeket a visszajelzéseket egyébként tavaly el is kezdtük feltölteni a weboldalunkra, mivel a médiában még mindig inkább a negatívumok, sikertelenségek dominálnak, amit ezekkel a jó tapasztalatokkal próbálunk kiegyensúlyozni.

(X)


EUWORK álláshirdetések a CV-Online oldalán