Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Külföldi munka – Hogyan lesz biztonságos?

külfölsi munkaMég mindig a kivándorlási hullámon lovagolunk, és még mindig sokan döntenek amellett, hogy határon túl dolgoznak. De hogyan tehetjük biztonságossá külföldi munkavállalásunkat? Fel lehet mindenre készülni?

 

 

A magyar fiatalok harmada tekinti vonzónak a külföldi munka lehetőségét, és foglalkoztatja a gondolat, hogy határon túl fog munkát vállalni. De nem csupán a fiatalok akarnak szerencsét próbálni egy idegen országban, de egyre több negyvenes-ötvenes is egyetlen utat lát- az pedig a határokon túlra visz.

A legnépszerűbb célországoknak még mindig Ausztria, Anglia és Németország számít, és az 56’os menekültek családtagjai is egyre gyakrabban döntenek úgy, hogy elhagyják az országot.

Ahhoz azonban, hogy biztonságban tudjuk magunkat - vagy éppen útnak induló gyerekünket - érdemes jó előre felkészülni. Néhány apró figyelmességgel és elégséges felkészüléssel megelőzhető a bajok nagy része.

Nyelvtudás - Kell avagy sem a külföldi munkához?

Ahhoz, hogy biztonságban legyünk egy országban nélkülözhetetlen egy alapfokú nyelvtudás (minimum). Ha olyan helyre megyünk dolgozni, ahol erre nincs szükség, valószínűleg olyanokkal leszünk körülvéve, akik szintén nem beszélik az adott nyelvet, így mi sem fogunk fejlődni.Nem érthetjük meg így teljes körűen sem a munkavédelmi előírásokat, sem pedig a jogainkat, amely legjobb esetben is félreértéshez, rosszabban félrevezetéshez, netán balesethez is vezethet.

Keressünk itthonról

Ugyan sokan mondják, egyszerűbb helyben keresni munkát, mint itthonról, viszont ha nem jön össze, bizony felélhetjük minden tartalékunkat - már ha volt. Készüljünk fel rá, hogy ha idénymunkákat szeretnénk végezni, és nincs előre szerződésünk, mennyi idő lehet munkát találni, és annyi idő alatt mennyi pénzből élünk meg, hol fogunk lakni.. és ezt duplázzuk meg kettővel a biztonság kedvéért. Érdemesebb azonban már itthon szétnézni állásportálokon - a Külföldi munka kategóriában.

Szerződés

Egy szerződést magyarul sem egyszerű megérteni, nemhogy angolul. Ha tényleg nem beszéjük a ynelvet, semmi esetre se írjuk alá anélkül, hogy valaki lefordította volna nekünk. Érdemes már itthon egyeztetni valakivel - szakfordítóval, ismerőssel..., hogy számítson egy szkennelt szerződésre, amit értelmeznie kell majd az aláírás előtt. Az sem baj, ha előre bekérjük a szerződést a munkáltatótól, ha van erre lehetőségünk, és már itthon értelmezzük.

Előre fizetni?

Magyarországon tilos elkérni munkaerőközvetítésért pénzt. Különböző tanfolyamok, nyelvi kurzusokhoz azonban köthetik felvételünket, amelyekre nem vonatkozik a törvény. Legyünk óvatosak mindig, amikor ilyennel találkozunk. Ha egy Western Union számlára kell utalni pénzt - ellenszolgáltatás nélkül - akkor hagyjuk figyelmen kívül az ajánlatot.

Jogok és kötelezettségek

Még itthon készüljünk fel az adott országra vonatkozó munkavállalási törvényekből. Na ez nem azt jelenti, hogy be kell bifláznunk, és az Európai Unió tagállamaiban sokmindenre egységes szabályozás van, különbségek azonban vannak, és lesznek is. Figyeljünk ezekre, hogy tisztában legyünk minden jogunkkal, na és kötelezettségeinkkel is.

Konzulátus

Legyen nálunk mindig az adott országban működő magyar nagykövetség, konzulátos címe és elérhetősége, írjuk be telefonunkba is, jegyezzük fel több helyre. Bármi baj történne velünk, hívjuk őket. Természetesen az ország rendőrségi, tűzoltó és mentő telefonszáma is legyen a fejünkben.


állások a cv-online oldalán