Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Kulcsemberek a szervezetben – tartsd meg és támogasd!

jó főnökA tehetséges munkaerő megtartása mindenkor nagy kihívás a vezetők számára. A kulcsemberek olyan munkavállalók, akik már bizonyították, hogy mind szakmai tudásuk, eredményeik, mind személyiségük, munkához való hozzáállásuk, a munkatársak, ügyfelek visszajelzései alapján nélkülözhetetlen tagjai a szervezetnek. Az ilyen munkavállalók rendre bizonyítják lojalitásukat, de nem szabad elfelejteni, hogy az ilyen tehetségek bizony a konkurencia érdeklődését is felkelthetik.


Mit tehet a vezető, ha szeretné a legjobb dolgozóit megtartani? Elég, ha időről-időre tudatjuk velük, hogy elismerjük őket, mint tehetségek a szervezetben? Az elismerés mindenki számára fontos, de tévedés azt hinni, hogy ez elég.

Vedd észre, hogy kiemelkedő!

Támogassuk és tegyük lehetővé, hogy a tehetséges munkaerő tovább fejlődjön. Nem biztos, hogy mindenképp új lépcsőfokot kell keresni a ranglétrán, amennyiben horizontális váltással is elérhető a további szakmai fejlődés. A munkaerőben rejlő további potenciál felismeréséhez jó vezetői szemre van szükség. Amennyiben a menedzser látja, tudja, hogy a beosztottja „kinőtte” az előző feladatkörét, meg kell találni a lehetőséget arra, hogy valami újba, másba kezdjen a dolgozó, ha képességei lehetővé teszik, akár magasabb felelősségi körbe kerülhessen. Ügyeljünk azonban arra, hogy mindig csak olyasmit ígérjünk, amit be ide is tudunk tartani! A be nem tartott ígéretek demoralizálóak, keressünk olyan lehetőségeket, amik egy előzetes tervezés szerint be valóban megvalósíthatók.

Ne csak a vezetője, légy egyben a mentora is!

Kulcsemberink tehetségmenedzsmentjében jó, ha vezetői minőségünkben egyúttal mentorok is vagyunk. Azokat, akiket nem szívesen engednénk el a szervezetből, jó, ha kézen fogjuk és tudatjuk velük, hogy számíthatnak ránk, vezetőjükre. Ajánljuk fel a szakmai fejlesztés lehetőségét: küldjük el időnként a tehetséges munkaerőt szakmailag releváns konferenciákra, workshopokra, tréningekre és az ezzel járó esetleges költségeket könyveljük el úgy, mint egy hosszútávú befektetés, ami már eladdig is megtérült és később tovább kamatozik. A jó vezető egyben coach is, támogató szerepében pedig megerősíti a munkaerőt abban, hogy számít rá és megtartásáért hajlandó, amit lehet, megtenni. Jó, ha mindig az lebeg a vezető szeme előtt: ha elveszíti a kulcsembereit, alapjaiban remeghet meg a felépítmény. Ugyan mindenki pótolható, de nem mindegy, hogy milyen hiátust hagy maga után az, akit mégis elcsábít egy fejvadász vagy a konkurencia. Könnyen lehet, hogy nem éri meg a veszteség.

Légy jó vezető, jó példakép, támogasd a tehetségeidet!

John Murphy szerint a kulcsemberek nem a szervezetet hagyják el, hanem a vezetőiket. Azok, akik nem teljesedhetnek ki a munkájuk során, a partnerséget hiányolják. Amennyiben a tehetséges munkaerő a menedzsere támogatását élvezi, lehetőséget kap arra, hogy megmutassa igazi tudását, képességeit, folyamatosan fejlődhet, nem fog azon töprengeni, hogy állást változtasson. De ehhez biztosítani kell számára, hogy megvalósíthassa karrierálmait a szervezeten belül.

Azt persze semmi sem garantálja, hogy örökre a vállalat kötelékeiben marad, viszont növeli a hosszútávú közös munka és siker lehetőségét. Végül, de nem utolsó sorban mindig hálás lesz a lehetőségekért (egyben jó referenciaként szolgálva ezzel a vállalatot, a menedzsert), a vezető pedig azért, hogy felismerte és tett a tehetséges munkaerő megtartásáért.

 

Forrás: http://theundercoverrecruiter.com/keep-best-employees/

 

Összefoglalta és sok sikert kíván minden kedves vezetőnek:

 

Sarkadi Gabi
HR Tanácsadó
gabi.sarkadi@cvonline.hu

http://hu.linkedin.com/in/gabisarkadi

 

2013. június 20.