Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Kormenedzsment - Mit kezdjünk a szenior munkavállalókkal?

kormenedzsmentA munkaerő piac egyik legnagyobb problémája, az idősebb munkavállalók elhelyezkedési esélyei, beillesztése a szervezetbe. Sok HR-es küzd ezzel a problémával, hiszen a pályakezdőktől teljesen eltérő módszerekkel kell kezelni a szervezetben való jelenlétüket.Az „ageizmus” fogalma először 1969-ben jelent meg Robert Butler írásában. Ez nem jelent mást, mint hogy az idősebb dolgozók más elbírálás alá esnek, vagyis diszkriminálva vannak. Ez a trend sajnos a mai napig jelen van, egész Nyugat-Európában. Zajlik mindez annak ellenére, hogy alkalmazás esetében törvény tiltja a kor alapú diszkriminációt. Biztos vagyok benne, hogy az olvasó is tud legalább egy személyes példát mondani; akár családi, akár baráti körből.

Érdekes lehet: Munkaidő és munkabér - A munkáltatók 60%-a volt szabálytalan

Az idősebb munkavállalók alkalmazásának bizony több előnye van, mint hátránya. Egyrészt nagy tapasztalattal rendelkeznek a szakterületükön, másrészt pedig különbözik a munkához való hozzáállásuk a fiatalokétól.

Több olyan módszer is van, amit jó eredményekkel alkalmaznak a korosabb alkalmazottaknál. Fontos, hogy egyénileg felmérjük a kompetenciáikat, és annak megfelelően alakítsuk az elvégzendő feladatokat. Az úgynevezett Work Ability Index erre hivatott, ennek segítségével fel lehet mérni, hogy adott munkavállaló miben jó.

Érdekes: 4 tipp, hogy sikeresen integráljuk a pályakezdő munkatársat

Az angol Marks&Spencer vállalatnál kompetencia térképet állítottak fel, és ennek alapján specifikálták a feladatokat. Náluk az 50 évesnél idősebb munkavállalók aránya több mint 33%. Mivel karrierprogramot alakítanak ki közvetlenül a munkába állás pillanatától, így könnyebb megoldani a nyugdíjazást, valamint az estleges átképzést is. Természetesen mindezt komoly kompetencia-felmérés előzi meg. Fontos tudni, hogy ezzel a módszerrel a fluktuációt is jelentős mértékben csökkentik, ami a szervezeti stabilitást és a hatékonyságot erősíti.

Néhány megoldás, amit nagy cégek használnak a gyakorlatban:

Szakmai belső képzések és fordított mentorálás (reverse mentoring): Deutsche Telekom. A fordított mentorálás során egy fiatal munkavállaló segít beilleszkedni az idősebbnek. Így megismeri a folyamatokat és gyorsabban integrálható.

Érdekes: XYZ+2 generáció - Hogyan legyünk jó vezetők?

Rugalmas munkaidő, munka-kör megosztás, időszakos munkavállalás: Marks&Spencer A munkakör megosztás változatosabbá teszi a mindennapi munkát, az időszakos munkavállalás pedig elsősorban a kisgyermekeseknek nagy segítség.

Szakaszos nyugdíjazási lehetőség: BMW Az utolsó 3 évben már nem dolgozik a munkavállaló, és mégis megkapja bére 80%-át. Így van idő átállni a nyugdíjas élet ritmusára mind emberileg, mind anyagilag.


A cikk Dr. Jászberényi József (főiskolai tanár, a kommunikáció és művelődéstudományi Intézet intézetvezetője) 2014. május 22-én, az Életutak – generációk - ünnepek című konferencián elhangzott előadása alapján készült.

 

Kovács Tamás

HR tanácsadó