Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Költséghatékony motivációs eszközök

motivacios-eszkozokA vezetéselmélet fejlődésével, és a gazdasági válság kiteljesedésével egyre égetőbb az a kérdés, hogy anyagi források hiányában, hogyan tudja a vezető jobb és kreatívabb munkavégzésre ösztönözni a beosztottjait. Mégis, melyek a leghatékonyabb motivációs eszközök, ha szűkösek az anyagi erőforrásaink?Téves az a feltételezés, hogy csak anyagilag lehet a dolgozókat motiválni, hiszen egy rossz munkahelyi légkör mellett teljesen mindegy, mennyit keres az illető, ha enerváltan, kedvtelenül érkezik a munkahelyre.

A mai munkaerő piac sajátossága, hogy egy pozícióra több tucat, nem ritkán több száz jelentkező próbál bejutni. Emiatt a vezetők gyakran azt kommunikálják, hogy mindenki pótolható. A nyers tényeket nézve ez igaz, de gondoljunk bele, hogy a szervezet produktivitása mennyire csökken, ha gyakran cserélgetik a munkavállalókat egy adott munkakörön belül.

Érdekes lehet: Életvezetési tanácsadás, mint cafeteria-elem?


Erre a problémára szolgálhat megoldásul az úgynevezett pozitív menedzsment. Ennek lányege, hogy a hibázást a munkafolyamat részeként értékeljük, és a pozitív motivációra helyezzük a hangsúlyt. Sajnos hazánkban ennek jelentőségét egyelőre nagyon kevés vállalat ismerte fel.

Manapság kevés cég engedheti meg magának, hogy a fizetésen kívül bármilyen plusz szolgáltatással kedveskedjen a dolgozóinak. A következőkben minimális és közepes anyagi ráfordítást igénylő lehetőségeket veszünk sorra.

Minimális ráfordítást igénylő lehetőségek:


Rugalmas munkaidő

Ezzel a megoldással lehetővé válik a munkatársak számára, hogy szabadabban osszák be az idejüket, illetve a családok szempontjából is kedvező lehet, hiszen az internetnek köszönhetően sok munkafolyamatot akár otthonról is el lehet végezni.


Érdekes lehet: Távmunka - Akarjuk vagy ne?


Céges hírlevél

Hetente, havonta kiküldött levelekkel tájékoztatni lehet a szervezetet az aktuális változásokról, sikerekről, új munkatárs érkezéséről.


Levelező listák létrehozása

A szabadidő eltöltésének megszervezéséhez kiváló megoldás lehet, pl.: edzőpartnerek toborzásához.


Kevés ráfordítást igénylő lehetőségek:


Közös reggelik

Egy közös étkezés, beszélgetés jó eszköz lehet arra, hogy a munkatársak jobban megismerjék egymást, és hogy javuljon a légkör.


Mozi estek

Heti egy mozi est bevezetése nem jár sok extra kiadással és szervezéssel, mégis nagyszerű módja a közösségépítésnek. Új kollégákat ismerhetünk meg, és akár új barátságok is születhetnek egy-egy szórakoztató este alatt.

Ahogy az említett példákból is látszik, nem kell feltétlenül sokat költeni az alkalmazottak motiválására. Érdemes ezek bevezetése előtt tájékozódni, hogy a közösség melyik megoldást preferálja; akár kérdőív segítségével is.


Kovács Tamás

HR-tanácsadó