Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Kisgyerekes szülők alkalmazása – mítoszok és realitások

kisgyermekes anyuka

Bármennyire is próbálunk objektíven és megalapozottan döntéseket hozni, egy kisgyerekes anyuka alkalmazásánál sokak fejében felmerülnek bizonyos negatív sztereotípiák.

Jelen cikkünkben édesanyák tapasztalatai alapján a velük kapcsolatban felmerülő téveszméket és igazságokat próbáljuk meg leleplezni.

 

Téveszmék

  • Túl sok betegszabadság

Sok vezető azért fél alkalmazni kisgyermekes édesanyákat, mert sosem lehet tudni, mikor kell szabadnapot kivennie gyermeke megbetegedése miatt.

  • Folyamatos távmunka iránti igény

Úgy tűnik, hogy sok személyzeti vezető tart attól, hogy a dolgozó édesanya belefárad a napról napra való taposómalomba, hiányolja a gyermekét, és – bár a feladatkör igényelné a személyes jelenlétet – a dolgozó a távmunkára törekszik.

  • Home office = otthoni teendők, háztartás

Bármennyire sincs bizonyíték erre, az általános nézet szerint az otthoni munkavégzés egyáltalán nem hatékony, mivel az elvégzendő feladatok helyett a háztartásra jut a nagyobb hangsúly ilyenkor.

  • Első az óvoda, utána jöhet csak a munka

Munkaadóként olyan munkatársat szeretnénk, aki teljes elköteleződéssel van a vállalat iránt, akinél a munka elsődleges prioritást élvez. Azonban többen úgy vélik, hogy az anyák számára csak a gyermek van mindig a középpontban van, a vállalati lojalitás kárára.

Realitások

  • Egyensúly a magánéletben = egyensúly a munkahelyen

Nem lehet a teljes felelősséget az anyákra hárítani a gyermek betegsége miatt kivett szabadnapokért. Az édesanyák számára nincs ijesztőbb, mint amikor a bölcsödéből/óvodából érkezik a telefon, hogy beteg a gyermek. Ilyen esetben megkezdődik a szülők közötti küzdelem, hogy ki tud kivenni szabadnapot a munkahelyen – végül a nehezebb helyzetben lévő fél elmegy dolgozni, a másik szülő pedig betegszabadságot vesz ki. Azonban ez kettőjükön múlik, hogy a betegszabadságok aránya hogyan oszlik meg. Ehhez általában kiváló szervező- és kommunikációkészség szükséges, ami számos munkakör előfeltétele.

  • Kevesebb pénz, kevesebb munka

Hamar eljön az a pillanat, amikor választás elé kényszerülnek a kisgyermekes anyukák: otthon maradnak a gyermekkel, vagy munkába állnak. A gyermekneveléssel felmerülő nehézségek miatt sokszor felüdülést jelent számukra visszatérni a munkaerőpiacra, ahol konkrétan tisztázottak a feladatok, és ismertek a problémákhoz tartozó megoldási lehetőségek. Gyakran azonban pénzügyi megfontolásból mégis otthon maradnak a gyermekkel, mivel a gyermekfelügyelet megoldása nagyon sokba kerülne, és/vagy mert a partnerükkel összevetve ők keresnek kevesebbet.

  • Home office = eredményesebb munka

Bizonyára a legtöbbeknél - akik már dolgoztak otthonról valaha - előfordult, hogy nem csak a gép előtt robotolva figyeltük mennyi időnk van még a munkaidő végéig. Ilyenkor megesik, hogy két megválaszolandó e-mail között jut idő egy kis házimunkára is (pl. kivinni a szemetet, vagy előkészíteni az ebédet). Ezen apróságok mellett azért a telefon folyamatos közelségben van, nehogy lekéssünk egy sürgős telefonhívást, vagy lemaradjunk egy fontos üzenetről. Ezzel az édesanyák sincsenek másképp, csak ilyenkor ők máshogy időzítenek. A legtöbben hamarabb kezdenek el dolgozni, mint ahogy azt az irodában tennék, nem kávéznak, és nem beszélgetnek a kollégákkal, ezzel sok időt spórolnak meg. Mivel előbb kezdenek és később végeznek, előfordul, hogy akkor válaszolnak meg egy kérdést, amikor már az kollégáknak lejárt a munkaidejük. A számos kényelmi szempont ellenére azonban ugyanannyi stresszel és idegeskedéssel jár egy ilyen nap is, mint a többi irodában eltöltött.

  • Helyzettől függő priorizálás

Ha megkérdezünk egy anyát a fontossági sorrendről, biztos, számára mindig a gyermek lesz az első. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a munka vagy a vállalat egy távoli második vagy harmadik helyet foglalna el. A munkába visszaálló kisgyermekes anyukák számára a munkahely értékkel bír, megbecsülést, örömöt és fizetést ad. Sokan lemondanak egy szülői értekezletről, ünnepségről a munka érdekében, így egyéni helyzettől függően változik a prioritás is.

Való igaz, hogy nagyobb mértékű alkalmazkodást igényel egy kisgyermekes anyuka foglalkoztatása a munkáltató részéről, ellenben egy kiváló multitasking készséggel, stressztűrő képességgel és csapatjátékos jellemmel bíró alkalmazottat tudhatunk a cégnél. A kisgyermekes anyák számos nehézséggel küzdenek meg a munkaerőpiacra való visszatérésük kapcsán, ami nem csak arra sarkallja őket, hogy jobb szülők, de jobb, elkötelezettebb munkaerők is legyenek.

 

Szabó Diána
Cvonline.hu