Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Kikerülhetetlen állásinterjú kérdések - Ne féljen beszélni magáról!

állásinterjú kérdésekMik a kikerülhetetlen állásinterjú kérdések? A legtöbb álláskereső nem szívesen válaszolja meg, pedig szinte minden állásinterjún felteszik őket. Sekélyesnek tűnhet, unalmasnak és nehezen megválaszolhatónak, de nagy valószínűséggel a következő állásinterjún is azzal kell majd indítania, hogy „Beszéljen magáról!”. 

 


Ez a kérdés kikerülhetetlen, ha állásinterjúról van szó. Éppen ezért fel kell rá készülnie mindenkinek, akik komolyan veszi az interjúra való készülést! Két dolgot mindenképpen érdemes szem előtt tartani ezzel a kérdéssel kapcsolatban:

 • a kérdezőt jobban érdekli, hogy mennyire lelkes, szenvedélyes és magabiztos, amikor a kérdésre válaszol és nem az, hogy mit válaszol
 • akkor követi el a legnagyobb hibát, ha szünetet tart, elakad vagy ügyetlenkedik, mielőtt válaszolna, mert ezzel azt fogja sugallni, hogy kevés az önbizalma

 Így válnak előnyödre az állásinterjú kérdések

Egy angol karriertanácsadó oldalon a következő trükköket ajánlják erre a kérdésre Scott Ginsberg (kilenc könyv szerzője, díjazott blog író és a NametagTV.com alkotója) ötletei alapján:

 1. „Három szóban tudom összefoglalni, ki vagyok”. Ez persze függ attól is, hogy mindezt milyen stílusban adja elő. Ha mellőzi a „túlzott magabiztosságot”, akkor ezzel kreativitását, tömörségét, határozottságát fejezi ki.
   
 2. „Életemet a következő mottó szerint élem:...”Ezzel azt bizonyítja, hogy a személyes fejlődése fontos része a távolabbi terveinek, ugyanakkor azt is, hogy képes motiválni saját magát.
   
 3. „A személyes életfelfogásom az, hogy...”. A legtöbb cég hosszú távra keres munkaerőt. Ez a mondat azt sugallja, hogy Ön nemcsak alkalmazott, hanem egy gondolkodó személy is.
   
 4. „Azok, akik közelebbről ismernek, azt mondják...” Ezzel az öntudatosságára hívhatja fel a figyelmet.
   
 5. „Nos, ma reggel rákerestem a nevemre a Google-en, és ezt találtam...”. A laza, vicces, számítógépfüggő emberek mondhatnák ezt. Váratlan, felejthetetlen.
   
 6. „A hobbim, a szenvedélyem...”. Az interjúztatót leginkább az érdekli, hogy Ön kicsoda. És az, amit szenvedéllyel végez, az közelebb visz a megoldáshoz, hogy kicsoda Ön. Ugyankkor a szenvedély együtt jár a lelkesedéssel is.
   
 7. „Amikor hét éves voltam, ... akartam lenni”. Egy ilyen válasszal ki tudja fejezni, hogy egész életében erre az állásra vágyott és nem csak az előző este döntött mellette.
   
 8. „Ha Hollywoodban film készülne rólam, az lenne a címe, hogy...” Odaadó, érdekes és szórakoztató.
   
 9. „Megmutathatom ahelyett, hogy szavakkal írnám körül?” eztán pedig vegyen elő a zsebéből valamit, ami Önt jelképezi. Ki tudna ellenállni egy ilyen válasznak? Ki tudna egy ilyen választ elfelejteni?
   
 10. „A legtöbb ember azzal dicsér, hogy...”. Ez majdnem olyan, mint egy ajánlólevél, ugyanakkor öntudatosságot sugall és azt, hogy nyitott mások visszajelzéseire.

Ezek mellett légy önmagad

Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy ezek csak az állásinterjú válaszok nyitómondatai. A siker titka – az egyedi ötleten túl - az, hogy hogyan tudja folytatni a mondatok bármelyikét, úgy, hogy lényeges, érdekes és tömör válaszokat tudjon adni, amitől az unott kikérdező felnéz a kávésbögréjéből és közben arra gondol: „Nahát! Ez a legjobb válasz, amit ma hallottam.”

Minden a megfelelő időzítésről, a kreativitásról és a természetességről szól. Kerülje a sablonos válaszokat, vagy az olyan mondatokat, melyek nem illenek Önhöz! Merjen önmaga lenni! Érthető, ha fél ezeket az ötleteket használni. Az ilyen válaszok kockázatosak, váratlanok és nem sablonosak. Pont ezért lehetnek sikeresek. Ha leendő munkaadója arra kéri, hogy beszéljen magáról, válaszoljon úgy, mintha örülne neki, hogy megkérte Önt rá! Ha megfogadja tanácsunkat, nem csak hogy nem jelentenek gondot, de előnyére is válnak a kikerülhetetlen állásinterjú kérdések!

 

Kikerülhetetlen állásinterjú kérdések