Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Kevés munkavállaló érkezik Németországba az EU-n kívülről

munkavállalók NémetországbanAz OECD szerint az utóbbi években jelentősen lazultak az Európai Unión (EU), illetve az Európai Szabadkereskedelmi Társulás (EFTA) övezetén kívüli országokra vonatkozó bevándorlási szabályok. A német rendszer így a legnyitottabbak közé került a 34 országot összefogó OECD-ben, ugyanakkor évente csupán 25 ezren érkeznek munkavállalási céllal az EU és az EFTA térségén kívülről, míg például Dánia vagy Nagy-Britannia több mint ötször ennyi munkavállalót vonz.

A német társadalom elöregedése miatt 2020-ban már majdnem 40 százalékkal kevesebben lépnek be a munkaerőpiacra, mint ahányan nyugdíjba vonulnak, ami a legrosszabb arány az OECD tagállamai közül.

Ezért a bevándorlásnak nincsen alternatívája - emelte ki Yves Letreme, a szervezet főtitkára, aki szerint mindenekelőtt a magasan képzett munkavállalók előtt kell lebontani a bürokratikus akadályokat.
Ugyanakkor a vállalkozások hozzáállásában is fordulatra van szükség - tette hozzá. A felmérés szerint a cégek többsége nem is mérlegeli, hogy olyan munkavállalót alkalmaz, akit külön hatósági eljárás nyomán lehet felvenni.