Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Jövőre teljesítményhez is köthető a cafeteria

Jelentősen átalakulhat jövőre a béren kívüli juttatások alkalmazása. Mivel megszűnik a természetbeni juttatás kategória, semmissé válik az a korlát is, amely szerint a juttatást minden alkalmazott esetében egyenlő arányban kell adni, így ezentúl a cafeteriát a teljesítményhez is lehet kötni.

Januártól alapvető változások lépnek életbe a cafeteria szabályozásban. Első pillantásra a legfontosabbnak az tűnhet, hogy jövőre 19 százalék lesz a kedvezményes juttatások adótartalma a mostani 25 helyett, ám a valódi átalakulást nem ez hozza majd. Mivel megszűnik a természetbeni juttatás kategória, semmissé válik az a korlát is, amely szerint a juttatást minden alkalmazott esetében egyenlő arányban kell alkalmazni, vagyis ezentúl differenciálni lehet, így a teljesítményhez lehet kötni. Ez azt jelenti, hogy a társaságok akár az ételutalványt is felhasználhatják motivációs eszközként.

Az ételutalvány azért is lehet kelendő 2011-ben, mert egész évre, több mint 200 ezer forint értékben adható kedvezményes adózás mellett, ráadásul azt nemcsak készételre lehet majd költeni, hanem fel nem dolgozott élelmiszerre is.

Ha lehetőség lesz a differenciálásra, akkor a megfelelően kialakított cafeteriapakkal egy cég az éves - vagy egyéb, teljesítményhez kötött - jutalmazást is letudhatja. A csomagba ugyanis be lehet vonni az ételutalvány mellett az üdülési csekket és az egyelőre csak hírből ismert Széchenyi pihenőkártyát is.

A pihenőkártya, az üdülési csekk és az ételutalvány összesen mintegy 600 ezer forint keretet jelent, vagyis ekkora összeget kaphat adott esetben a legjobban teljesítő munkatárs. Ez annál is inkább könnyen kialakítható rendszer, mert a cafeteriakártyák elterjedésével a lebonyolítás is egyszerűbbé válik, nem kell zsebben tartani egy vastag köteg utalványt. A Sodexo tavasszal jön ki a maga kártyájával.

Forrás: HR Portal