Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Jövőre nyitja meg munkaerőpiacát Ausztria

2011. május elsejétől Ausztria is megnyitja munkaerőpiacát a külföldiek előtt. Jelenleg a magyar állampolgárok csak munkavállalási engedéllyel vállalhatnak Ausztriában munkát, de attól, hogy megszűnik a moratórium, nem valószínű, hogy megnőne a magyar munkavállalók száma.

Az Ausztriában munkát vállaló magyaroknak jelenleg munkavállalási engedélyre (Beschäftigun¬gsbewilligung) van szükségük a munkavállaláshoz. Az engedélyt a munkáltató kérvényezi a helyi osztrák munkaügyi hivatalban, miután személyesen vagy telefonon megegyezett a munkavállalóval a munkával kapcsolatban.

2008. január elsejétől lépett érvénybe egy könnyítés, miszerint ötven hiányszakma esetében könnyítésekkel, munkaerőpiaci vizsgálat nélkül juthatnak a magyar munkavállalók munkavállalási engedélyhez.

A szakmák között található többek között a szakács, hentes, kőműves, mozdonyvezető, gépésztechnikus, gépészmérnök, építőipari technikus, autószerelő, hegesztő, tetőfedő, mélyépítő munkás, útburkoló, vasbetonszerelő, épület- és bútorasztalos, villanyszerelő, optikus, daru- és felvonókezelő, lakatos, szerszámkészítő, marós, géplakatos, kovács, üveges, hidegburkoló, parkettázó, adatfeldolgozó technikus, adatfeldolgozó mérnök, közgazdasági technikus stb.

Ausztriában egyébként egy év legális munkaviszony után szabadon vállalhatnak munkát a 2004-ben csatlakozott tagállamok állampolgárai is, ezt a Foglalkoztatási Szolgálat [Arbeitsmarktser¬vice] engedélyezi. Ha azonban a munkavállaló ideiglenesnek nem tekinthető időszakra elhagyja Ausztria területét, a munkaerőpiacon való mozgási szabadsága megszűnik.

Jelenleg is már mintegy 15 ezer magyar munkavállaló ingázik Ausztriába a nyugat-dunántúli régióból. Ők jellemzően a mezőgazdaságban és az építőiparban dolgoznak.