Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Jól fizető munkák, amikhez nem kell diploma

diploma nélküli munkákA lap szerint érdemes elgondolkodni más alternatívákon, figyelembe véve azt, hogy az Államokban egy átlagos diák adósságterhe 23 ezer dollár körül van. Dale Stephens, egy futurista oktatási könyv írója a legújabb művében felveti, hogy egyre többen más irányt választanak ahelyett, hogy elmennének egyetemre tanulni, ezzel „elvesztegetve” több tízezer vagy százezer dollárt, valamint négy évet az életükből.

Egy nemrég megjelent kutatás alátámasztja, hogy egy jól fizető, stabil munkahely megszerzéséhez nem feltétlenül van szükség diplomára. A 300 legjobb állás diploma nélkül kiadvány negyedik kiadása szerint a top 20 szakképzettséget igénylő ágazatok az egészégügyben, az építőiparban, illetve az értékesítésben koncentrálódnak.

A lista első helyén - tehát ami jól is fizet, és nem kell hozzá felsőfokú végzettség - a regisztrált ápoló áll. A regisztrált ápolók orabére átlagosan 69,95 dollár, és kórházakban, de az otthoni ápolási rendszerben is el tudnak helyezkedni. Az amerikai egészégügyben ezen felül nagyon keresettek a dentálhigiénikusok (átlag órabérük 69,28 dollár), a radiológiai szakemberek és technikusok (átlag órabérük 55,12 dollár) is.

A kiadvány szerkesztője, Laurence Shatkin szerint a felsőoktatási képzések ára még sosem volt ilyen magas az Egyesült Államokban, mint most, így nem meglepő, ha valaki nem tetemes adóssággal akar belevágni a felnőtt életbe, hanem helyette inkább szakmát tanul. Amerikában ilyen jellegű végzettséget 2 év alatt lehet szerezni, és ha mégis úgy döntenének a fiatalok, hogy diplomát szeretnének, akkor a főiskolán, egyetemen el tudják ismertetni a korábban megszerzett krediteket.

Az építőiparban szakmával és középfokú végzettséggel is jó állásokhoz lehet már jutni. A legjobban fizető állások közé tartozik az építési felügyelő - ők átlagosan 59,15 dollárt keresnek óránként, és szakértők ennek a bérnek több mint 20 százalékos megemelkedését jósolják. De vízvezeték-szerelőként vagy villanyszerelőként sem lehet ok panaszra, hiszen ezekkel a szakmákkal egy évben 45 ezer dollárt is zsebre lehet tenni.

Az értékesítési pozíciók sem igényelnek középfokúnál magasabb végzettséget, leszámítva, ha műszaki termékről van szó. Például biztosítási ügynökök felé nagy kereslet, és ez gyors ütemben nő, szakértők szerint hamarosan 21,9 százalékkal több biztosítási ügynökre lesz szükség.

Shatkin szerint, ahogy egyre inkább átállunk a tudás- és szolgáltatás alapú gazdaságra, úgy fognak egyenes arányosságban felértékelődni a szakmák.

www.168ora.hu