Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Járhat-e fizetés a szakmai gyakorlatért?

Magyarországon a gyakornokok díjazásáról a felsőoktatásról szóló 2005 évi CXXXIX törvény. 48.paragfafusának 3. bekezdése rendelkezik, mely szerint: "Ha az alap- és mesterképzésben részt vevő hallgató gazdálkodó szervezetnél hat hétnél hosszabb gyakorlaton vesz részt, részére hetente legalább a legkisebb kötelező munkabér (minimálbér) havi összege tizenöt százalékának megfelelő hallgatói munkadíjat fizet a gazdálkodó szervezet.

A szakmai gyakorlat megszervezésére a felsőoktatási intézmény és a gazdálkodó szervezet megállapodást köthet, amely alapján a hallgatói munkadíjat a felsőoktatási intézmény folyósítja a hallgatónak." Tehát a 6 hétnél rövidebb gyakornokságért nem jár pénz, míg, aki ennél tovább dolgozik, annak hetente 11025 forint fizetés jár.

A cégek azonban sok esetben, a költséghatékonyság miatt 6 hetes turnusokban fogadják a gyakornokokat. Ugyanakkor a gyakornoki fizetés a szektortól is függ. Az állami és közigazgatási szektorban szinte soha nem jár fizetés, viszont a gyakornoki idővel kiváló referenciát lehet szerezni. Ugyanez jellemző még a média területére is, mivel ezen a területen a gyakorlati helyekre is hatalmas a túljelentkezés.

Másrészt hazánkban egyelőre nincs kultúrája az önkéntes munkának, így a diákok is attól tartanak, hogy esetleg inkább kihasználják őket és elvárnák, hogy munkájuk azonnal megtérüljön.