Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

IT munkavállalás itthon és külföldön

it-jobsAz IT szakemberek a munkaerőpiac egy nagyon speciális szegmensét képezik. Köztudott, hogy ők azok a szakemberek, akik itthon is jól fizető álláslehetőségeket kapnak, pedig a mai magyar munkaerőpiacon még a jól kvalifikált szakembereknek, gyakran több idegen nyelv ismeretével is nehéz elhelyezkedniük. (X)Miben különbözik az informatika?

Az IT hatalmas területet ölel fel. Az informatika területén rengeteg jó szakember dolgozik, különböző munkakörökben a tesztelőtől, a rendszergazdákon és a fejlesztőkön keresztül, egészen a felső vezetői szintekig.

Ez a szakma azonban nem könnyű, a technika villámgyors fejlődése miatt folyamatos szinten tartást és önfejlesztést igényel. A technológiák és a programnyelvek folyamatosan frissülnek, változnak, új technológiák jelennek meg, ezért mindig napra késznek kell lenni.

A jó informatikusok tehát nem szakképesítésükkel, hanem szakmai tudásukkal „adják el magukat”. A végzettség mit sem ér a szakmai fejlődés nélkül. Kikerülhet valaki a legjobb osztályzattal a főiskoláról, két év múlva a tudása elavulhat. A szakmai tudást állás-specifikusan már az első körös interjúkon tesztelik a toborzók.

Gyakran előfordul például, hogy az üres pozíciókat a munkaadók meg se hirdetik, hanem eleve fejvadászokat bíznak meg arra, hogy megtalálják a nyitott pozícióra megfelelő szakembert és elcsábítsák ajánlatukkal.

Miért nehéz mégis jó informatikust találni?

Az az informatikus, aki kellő és elismert szaktudással rendelkezik, hatalmas kincsnek számít a piacon. Ugyan ilyen fontos azonban az éppen aktuális munkahelyének is a jó munkaerő megtartása. Ennek oka az esetek 90%-ában nem az, hogy nem találnak helyette más, hasonló jó szakembert, hanem az, hogy ezek az informatikusok egy rendszeren belül nagy tudásbázis birtokában vannak. Adott programozó egy komplex programot másképpen kódol le, mint egy másik. Ha javítani, vagy módosítani kell a programon, akkor a programot író látja át a teljes specifikációt és a program minden apró részlete egymásra épül. Egy bankban a rendszergazda ismeri az összes belépési kódot és hozzáférése van az összes ügyféladathoz. Ez a munkájához tartozik. Természetesen ilyenkor külön titoktartási szerződés kötelezi a munkavállalót, tehát adatlopásról szó sem lehet, de ezért a tudásbázisért a munkaadó érdekelt a jó szakember megtartásában.

A biztos állás sem bombabiztos

Ezek azok a tényezők, amelyek miatt egy számítástechnikai szakember sokszor évekig ugyanazon a munkahelyen dolgozik. Ez nem csak előny, sokszor a már ismert területen végzett munka miatt a szakmai tudás berozsdásodik. Ha új ismeretek megszerzésére a mindennapi rutin mellett nincs idő, akkor még az informatikus is hoppon maradhat.

Milyen lehetőségek kínálkoznak egy informatikus számára?

A munkaerőpiacon alapvetően kétféle szerződésformát különböztetünk meg: a határozatlan idejű szerződéseket, valamint a határozott idejű, vagy projekt-szerződéseket.

Az informatika világában mindkettőnek megvan az előnye és a hátránya is. A magyar munkavállalók nagy része a határozatlan idejű szerződéseket részesíti előnyben, nem feltétlenül úgy, mint az informatikai szakemberek. Köztük ugyanis megoszlanak a vélemények, hogy milyen egy jó szerződés. A határozatlan idejű szerződés előnyeit nem is kell ecsetelnünk.

Milyen előnyei lehetnek egy projekt-szerződésnek?

A projektmunka a projekt átadásáig tart és az informatikai piacon elterjedt szerződésforma.

A legalapvetőbb előnye a szabadság. A munkavállaló szabadon rendelkezik az idejével, és egy programozó akár otthonról is kódolhat, mivel a projektmunkánál csak az átadási határidőt kell figyelembe vennie.

A munkaadó részére is szabadságot jelenthet egy projektmunka, mivel a speciális szakembert csak addig kell alkalmaznia, amíg a speciális szaktudásra szüksége van, valamint fix árat, vagy csak a tényleges munkával töltött munkaidőért fizet, így nincs kihasználatlan alkalmazottja.

Általános, hogy a projekt alapú munkákkal több pénzt lehet keresni, de ez csak akkor érvényes, ha a szakember betartja a határidőket és pontosan dolgozik, és folyamatosan kapja az újabb megbízásokat.

És mi a helyzet külföldön?

Keith Boatmannel, az Euwork Állásközvetítő Iroda londoni, informatikai szakemberek elhelyezésére specializálódó partnerének vezetőjével beszélgettünk. Mr Boatman szerint a rövid távú, szerződéses munkák, projekt munkák nagyon elterjedtek az utóbbi pár évben. A szerződések valamilyen mértékig már formalizálódtak, általában három hónapos (65 napos) projekt munkákat kínálnak a cégek, leginkább Londonban és London vonzáskörzetében. Jelenleg a C#, Java, Oracle, SQL, PHP, mobil App fejlesztők a legkeresettebbek a piacon.

A projektmunkák népszerűsége első sorban a kiváló jövedelmezésben rejlik. Az informatikusok napi 250-350 angol font (90-130.000 Ft) fizetésre számíthatnak, ami még az Egyesült Királyságban is kiemelkedőnek számít. Ráadásul ez nem csak a fejvadászok által legkeresettebb Senior fejlesztőket illeti meg, hanem a 3-6 éves professzionális tapasztalattal rendelkező „középmezőnyt”. Igaz, ez bruttó fizetés, és erről számlát kell adni, de ezt egyrészt a londoni cég intézi ügyfelei helyett, másrészt messze nincsenek akkora adóterhek Angliában, mint Magyarországon. Egy egyéni vállalkozó gyakorlatilag nem fizet több adót, mint egy ugyanakkora bruttó fizetéssel rendelkező alkalmazott.

A projektmunkák népszerűségének másik oka, hogy senki nem „ragad be” egy adott cégbe és pozícióba, mindig a legújabb technológiákkal kell dolgozni, projektenként újabb és újabb kihívásokkal megbirkózni. Ezért egy ilyen szabadúszó szakember tudása a legfrissebb a piacon, az első egy-két munka megtalálása után már őt keresik meg az ajánlatokkal. Az ajánlatok között persze mindig akad tartós, alkalmazotti jogviszony is, ezeket azonban egy jó szakembernek éppen a fentiek miatt általában nem érdemes elfogadnia.

Szintén fontos szempont lehet a projektmunkával járó szabadság. Aki pl. nem akar elszakadni teljesen hazájától, annak jó megoldás, ha évente 9 hónapot Londonban, 3 hónapot viszont otthon, Magyarországon tölthet. Erre egy alkalmazotti jogviszonyban aligha lenne lehetőség.

Hogy lehet ilyen külföldi projektmunkát megcsípni?

Ez a speciális piac még az Egyesült Királyságban is annyira új, hogy nem alakultak ki a piacon nagy, projektmunkákat közvetítő ügynökségek. Sok kisebb ügynökség van, de egyik sem birtokolja a piac több, mint 1-2%-át. A munkaadók is inkább közvetlenül szeretnék felvenni a kapcsolatot az informatikusokkal. Ehhez alkalmazkodik az Euwork londoni partnere. Ahelyett, hogy ők ajánlanák be a munkaadóknak a náluk lévő szakembereket, inkább a szakemberek számára adják meg azt a lehetőséget és képességet, hogy professzionális módon, saját maguk jelentkezzenek a projekt munkákra. Ennek keretében biztosítanak a szakterületnek megfelelő, válogatott ajánlatokat, állandó szakmai tanácsadást, infrastruktúrát, teljes adminisztratív segítséget és a tökéletes önéletrajzot. Ez utóbbi kulcsfontosságú Mr. Boatman szerint, ugyanis a projektmunkák piacán más jellegű önéletrajzot kell készíteni, mint a „hagyományos” álláspiacon, másra kíváncsiak a munkaadók, és más csatornákon történik a kapcsolatfelvétel is. A tanfolyam és minden egyéb szolgáltatás térítésmentes, csak sikeres szerződés esetén kell jutalékot fizetni a londoni cégnek.

Sajnos ezek a lehetőségek nem minden informatikus számára elérhetőek, és nem csak a tapasztalat vagy nyelvtudás hiánya miatt. Az informatika nagy területén belül számos szakterület nem keresett, vagy esetleg már elavult. A londoni ügynökség ezért március 21-én, 22-én konzultációt tart, ahol minden érdeklődő szakmai, nyelvi és személyes kompetenciáit felmérve adnak visszajelzést arról, hogy a jelentkező kaphat-e szerződéses állást Angliában, és ha igen, milyen fizetésre számíthat. Szintén elmondják, ha a jelentkezőnek nem, vagy nem jó eséllyel tudnak projektmunkát találni, hogy csak azok induljanak el Londonba, akik utána biztosan munkát is kapnak.

Jelentkezni lehet az Euwork Kft-nél a rita@euwork.hu email címen, weboldalunkon, vagy az 1-203-5833-as telefonszámon.