Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Iskolapadból az álláspiacra – építsd tudatosan a személyes márkádat!

frissdiplomásFrissdiplomás vagy? Itt az idő, hogy belevágj az álláskeresésbe? Sokan gondolják úgy, hogy a diplomaosztó utáni nyári hetekre még jár egy kis szabadság, de ne feledd: nem vesztegetheted az időt, ha állást keresel és szeretnél rövid időn belül elhelyezkedni. Pályakezdő fiatal szakemberként valószínűleg még nem szembesültél azzal, milyen erős a versenyhelyzet az álláspiacon, talán azt sem tudod, hogyan kezdj hozzá a kereséshez, most néhány álláskeresési technikával igyekszünk segíteni Neked ebben.

 

Frissdiplomásként biztosan nagy lelkesedéssel vágsz az álláskeresésbe és biztatunk is, hogy a lendület vigyen előre, amikor keresgélsz. Társuljon ehhez nagy önbizalom és jó, ha van kitartás is: készülj fel, nem lesz könnyű! Az álláspiac telített, sokan vagytok hasonló kvalitásokkal: lelkesek, jól felkészültek, energiával telik, annak biztos tudatában, hogy a szakmátokban még nagy jövő áll előttetek! Legyen is meg bennetek ez a hit!

Mielőtt profi munkavállaló leszel, előtte légy profi álláskereső! Hogy mit kell tenned ehhez?

Kezdjük az alapoknál és tökéletesítsük a keresést. Ne akarj mindent egyszerre! Tudod, Rómát sem egy nap alatt építették. Várj, majd én segítek. Profin állást keresni. Hogy mi kell ehhez? Nagyfokú tudatosság és egy jó álláskeresői online portfolio. Mutasd meg, ki vagy és használj fel erre minden lehetséges eszközt!

 

  • Az első és legfontosabb: legyen egy jól szerkesztett, tartalmilag, formailag jól felépített önéletrajzod. Nem tudod, hogy kezdj hozzá? Keress fel állásportálokat, karrieroldalakat, ahonnan ötleteket meríthetsz, önéletrajz-sablonokat találhatsz. Formáld azokat a saját ízlésedre! Tükrözzön Téged ez a dokumentum, legyen ez a Te személyes névjegykártyád. Egyediségével figyelemfelkeltő lehet, alakítsd, finomítsd folyamatosan!

 

  • Regisztrálj a legnagyobb álláskereső portálokon! Töltsd fel az önéletrajzodat, hogy téged is megtaláljanak a munkaadók, ne csak Te őket, a hirdetéseiken keresztül.

 

  • Böngéssz, használd okosan a Google-t! Tájékozódj a hazai álláspiaci helyzetről, trendekről, lehetőségekről! A karrieroldalak elvezetnek téged oda, ahol a frissdiplomásokat keresik.

 

  • Használd álláskeresésre a közösségi oldalakat! Keresd meg a téged érdeklő cégek Facebook oldalait, lájkolj, twittelj, retweetelj, tumblizz! Használd kreatívan ezeket a szájtokat, blogolj! Tudasd a világgal, hogy állást keresel, hogy miben vagy jó, mihez értesz, mik a karrierterveid. Sosem tudhatod, ki, hol figyel fel rád!
  • Hallottál már a LinkedIn-ről? Létezik szakmai közösségi portál is! Ismerkedj ezzel is, nézz körbe, tájékozódj, ismerkedj. A közösségi oldalak lehetőséget adnak arra, hogy olyanokkal kerülj kapcsolatba, akik álláslehetőséghez juttatnak.

 

  • A nyári kikapcsolódási lehetőségekben is lásd meg a potenciált! Közösségi eseményeken, fesztiválokon, bulikban is köttettek már olyan ismeretségek, amiből munkakapcsolat lett! A networking, személyes kapcsolatépítés kulcsfontosságú, ha álláskeresőben vagy. Fontos tudnod, hogy a személyes ismeretségek és ajánlások most is kiemelt jelentőséggel bírnak.

Nyakunkon a nyár, de frissdiplomásként a bulik mellett most érdemes elsősorban az álláskeresésre fókuszálni. A lehetőségek ritkán jönnek olyan gyorsan szembe, mint szeretnénk. Ahhoz, hogy a Tiéd legyen a vágyott állás, nem elég magabiztosnak lenni: ezért tenni is kell! Felkészülni és profi álláskeresővé válni. A szerencsén is múlik, mikor találjuk meg, vagy talál meg bennünket karrierünk első állomása, de nem bízhatsz mindent a véletlenre. Légy Te a Legtudatosabb Álláskereső és légy Te az, akinek megadatik a lehetőség a bizonyításra. Hajrá!

 

Álláskeresésedhez sok sikert kíván,

 

Sarkadi Gabi
HR Tanácsadó

 

2013. június 28.