Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Irodai állást Angliában?

irodai allasAz Egyesült Királyságba Magyarországról bevándorolni szándékozók körében az irodai munkakörök igen népszerűek. Magától adódik a kérdés, hogy milyen végzettséggel van esélyünk bekerülni egy angliai adminisztratív pozícióba? (X)

 


Az Egyesült Királyságban nem sokat számít a végzettségünk, különösen, ha azt Magyarországon szereztük és nem őnáluk. Elhelyezkedés szempontjából sokkal fontosabb a munkaadók számára a munkatapasztalatunk, hozzáállásunk és nyelvtudásunk. Ezért diploma helyett referenciákat kérnek, nyelvvizsga helyett pedig nyelvtudást.

 

Bár a Magyarországról kivándorolni szándékozók körében népszerűek az irodai munkakörök, valójában nagyon ritka, hogy valaki Magyarországról közvetlenül jelentkezik és egyszerűen csak felvételt nyer egy angol céghez. Ez csak azoknak sikerülhet, akik valamilyen, nehezen helyettesíthető szaktudással, szakmai tapasztalattal rendelkeznek, és e mellett kiválóan (felső fokon) beszélik az angol nyelvet. Ezen felül az illetőnek rugalmasnak is kell lennie, tehát képesnek kell lennie pár nap alatt egy angliai állásinterjún megjelenni, újabb pár napon belül pedig munkába kell tudnia állni.

 

Arra viszont van számos példánk, (szakmai de baráti körből is), hogy sokan, miután 1-2-5 évet éltek külföldön, és végeztek egyszerű, fizikai munkákat például a vendéglátás területén, majd hazatértük után itthon a saját szakmájukban helyezkedtek el (pénzügyi szektor) a cégen keresztül kerültek át az Egyesült Királyságba. És ott dolgoznak a mai napig - boldogan. Tehát szükséges a végzettség, persze, de a magyar munkaadójuk a szakmai és nyelvtudásbeli képességeiken kívül azt is számításba vette, amikor őket választotta ki erre a lehetőségre, hogy már rendelkeztek több, mint egy év londoni tapasztalattal.

 

A harmadik, és leggyakoribb lehetőség, amit számos ügyfelünktől hallottunk, hogy már a kinti, fizikai munkavégzés alatt kaptak lehetőséget irodai munkára, de akkor már mindegyikük komolyabb hely- és nyelvismeret birtokában volt. Előtte mindenki vagy a vendéglátásban, vagy sofőrként, vagy valami egyéb (nem szakmájának megfelelő, rendszerint minimálbért fizető) pozícióban kezdte, legalább 6 hónapon át.

 

Tévhitek

A karrierjüket Angliában építeni szándékozók esetében az egyik leggyakoribb az a tévhit, hogy anélkül is jó állást kaphatunk külföldön, hogy meg kéne másznunk a ranglétrát. Irodai munkákra itthon is nagy a túljelentkezés, az Egyesült Királyságban pedig ugyanakkora. Miért vennének fel külföldit, ha ugyanarra a pozícióra jelentkeztek tízen belföldről is, anyanyelvi szintű nyelvtudással? Ebbe sokan nem gondolnak bele.

A másik tévhit, hogy az álláshirdetésben az elvárások olyanok, mint az irányár a házaknál, hogy lehet alkudozni velük kapcsolatban, tehát a pozícióleírásban szereplő elvárások közül nem muszáj mindegyiknek megfelelni.

Azokat fogják felvenni (vagy egyáltalán válaszra méltatni a jelentkezésüket), akik úgy jelentkeznek, ahogyan az le van írva (megfelelnek a feltételeknek, azt küldik el és oda, és akkorra, ami, amikorra és ahova kell.) Azok a jelentkezők, akik nem követik a hirdetésben leírt folyamatot, nem számíthatnak visszajelzésre.

Milyen önéletrajz kell az angliai munkavállaláshoz?

A másik, gyakran felmerülő kérdés a témában, hogy milyen önéletrajzot várnak el az angol munkaadók a jelöltektől.

Az angol Cv legyen kép nélküli, és fókuszáljon a munkatapasztalatokra. A munkatapasztalatok kronológiailag fordított sorrendben kövessék egymást, hónapra pontosan, ne legyen közöttük lyuk, tehát írjuk bele a nem releváns munkatapasztalatokat is (nem szégyen fél év diákmunka egy gyorsétteremben!). Ugyanakkor ezeket ne részletezzük, csak a releváns munkahelyi tapasztalatainkat, azokat viszont bőven. Szerepeljen a pozíció, az ezzel járó feladat és felelősség. Amennyiben komolyabb és kézzelfogható sikert értünk el a munkahelyünkön, az itt írjuk bele ebbe a részbe.

Felsorolás szerűen mutassuk be legfontosabb kompetenciáinkat is. További segítség itt.

Az Eures forma általában nem kedvelt Angliában, de van, ahol kifejezetten ezt kérik.

 

Az Euwork Állásközvetítő Iroda tanácsadói