Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Ingyen nyelvtanfolyam jár minden felnőttnek

ingyenes nyelvi képzésAz idegen nyelvi és informatikai kompetenciák fejlesztése elnevezést kapta az a program, melyben közel százezer magyarnak lesz lehetősége nyelvet tanulni, valamint valamilyen számítástechnikai képzésen részt venni.

Egy jelentkező maximum 90 ezer forintos bruttó keretösszeg felhasználására jogosult, amiből minden valószínűség szerint a nyelvi alapok már lefektethetőek. Azok, akik hátrányos helyzetű kistérségekben élnek, mindössze 5 %-os önrészt kell befizetni, míg a többieknek 5%-ot kell megtéríteni- számolt be róla az MTI.

Kik vehetnek részt az idegen nyelvi és informatikai kompetenciák fejlesztése elnevezésű képzésen?

A TÁMOP 2.1.2. projekt keretében támogatásban részesülhet minden 18. életévét betöltött felnőtt, aki

  • idegen nyelvet szeretne tanulni
  • informatikai ismereteket szeretne szerezni
  • nem áll tanulói/hallgatói jogviszonyban középiskolával/felsőoktatási intézménnyel
  • költségtérítéses oktatásban vesz részt
  • befizeti az önrészt
  • betartja a Felnőttképzési szerződést és a Támogatási szerződést - áll a tudasodajovod.hu oldalon, a program hivatalos site-ján.

A képzésnek az élethosszig tartó tanulás jegyében nincs felső korhatára, és kiemelten kezeli a 45 év felettieket, mellettük pedig a munkanélkülieket, a kismamákat, a romákat valamint a hátrányos területeken élőket is.

Aki azonban hazai vagy Európai Uniós támogatással vesz részt idegen nyelvi és/vagy informatikai képzésben, az csak a képzés befejezése után számíthat projektünk kínálta lehetőségre.

A projekt keretösszege egyébként 12,5 milliárd forint. A képzések az ország minden területén összesen 300 képzési intézményben zajlanak, és 2014. augusztusában érnek véget. .A program hivatalos weboldalán a meghirdetett képzésekről az alapvető információkat találja meg. Bővebb információt a képzők weboldalain találhat, ezért érdemes a nyelviskolák valamint számítástechnikai képzők honlapját is böngészni.

Szükség van az idegen nyelvi és informatikai tudásra

Hidas János, a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal (KIH) elnöke, a programért felelős államtitkár elmondta, Magyarországon a felnőtt lakosság körülbelül 85 százaléka nem beszél semmilyen idegen nyelvet, de az informatikai képzettség területén is hasonlóak az adatok. Ugyanakkor már szinte alig van olyan álláshirdetés, ahol minimális elvárásként nem kérnek idegen nyelvi, illetve informatikai alapismereteket.