Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Illegális interjúkérdések

Munkaadóként fontos észben tartanunk, hogy van néhány kérdés, amelynek nincs helye egy állásinterjún. Többek között a nemi, faji és vallási hovatartozással kapcsolatos kérdéseket is tiltja a törvény.  

A Munka Törvénykönyvének 5. §-a szerint (1) "A munkaviszonnyal kapcsolatosan tilos hátrányos megkülönböztetést alkalmazni a munkavállalók között nemük, koruk, családi vagy fogyatékos állapotuk, nemzetiségük, fajuk, származásuk, vallásuk, politikai meggyőződésük, munkavállalói érdekképviselethez való tartozásuk, vagy ezzel összefüggő tevékenységük, továbbá minden egyéb, a munkaviszonnyal össze nem függő körülmény miatt.

Az (1) bekezdés alkalmazása során munkaviszonnyal kapcsolatos a munkaviszony létesítését megelőző, azt elősegítő eljárással összefüggő rendelkezés, intézkedés, feltétel, gyakorlat is."

A CareerBuilder felmérésében 2100 HR-es munkatársat és vezetőt kérdeztek meg az interjúztatással kapcsolatban. A felmérésből kiderült, hogy sokszor a toborzásért felelős dolgozók nem ismerik a határokat és ezért gyakran tesznek fel olyan kérdést az állásinterjún, ami jogilag kifogásolható.

Fontos, hogy mindkét fél, mind az álláskeresők, mind pedig a munkaadók is tisztában legyenek a jogaikkal a saját érdekükben. Még ha ártalmatlan is a szándékunk, a tudtunkon kívül kockázatos helyzetbe sodorhatjuk magunkat. 

Jogsértő kérdésnek számítanak például az alábbiak:

- Ön terhes?

- Tervez gyermekvállalást a közeljövőben?

- Milyen vallási nézetet vall?

- Milyen a szexuális beállítottsága?

A fenti kérdéseket nem csupán jogi szempontból érdemes azonban elkerülni. A vállalat negatív megítélése miatt számos értékes jelöltet veszíthetünk el.