Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Így készülj a hajós munkára!

hajos-munkakAmikor nem jön össze a felvételi, vagy megválik tőlünk munkaadónk – a még mindig “népszerű” költségcsökkentés címén, ideje munka után néznünk. Tekintve azonban, hogy egy pályakezdő legalább három hónapig munkanélküliként kell(ene), hogy élje az életét jelen gazdasági helyzet miatt, érdemes az eredeti terveinktől esetleg eltérni, és nekivágni a nagyvilágnak.

Akár vendéglátós múlttal, de anélkül is van esély arra, hogy ne kelljen túl gyakran ellátogatnod a munkaügyi központba. A manapság oly népszerű hajós munkák előnye, hogy viszonylag rövid idő alatt nagyobb fizetésre lehet szert tenni, mint itthon, hiszen a teljes ellátás mellett a fizetésednek majdcsak az egészét félreteheted.

A szerződések legtöbbször fél éves, határozott időre szólnak. Az ember a mosogatótól elkezdve a szakácson keresztül felszolgálón át a menedzserig bármi lehet. Persze mind idő, tapasztalat, és nyelvtudás kérdése.

Hogyan beszéljünk?

Amennyiben a szakmai tapasztalatunk adott- például egyetem mellett pultosként dolgoztunk a kollégium szórakozóhelyén, akkor csak a nyelvtudásunkat kell csiszolnunk. Mivel az angol a hajósok munkanyelve, így valamennyire beszélnünk kell, de felszolgálóként, bárosként vagy shoposként például magasabb szintű nyelvtudásra van szükségünk, hiszen ott a vendégekkel közvetlen kapcsolatban kell lennünk. Emellett nem hátrány egy másik idegen nyelv ismerete is.

Fizikai felkészülés

Senki nem mondja, hogy a hajón könnyen lehet pénzt keresni, hiszen itt nincs hétvége vagy ünnepnap, és egy munkanap 16 óra is lehet, így érdemes megfelelő kondícióba hozni magunkat. Fontos, hogy bírjuk akár az éjszakai műszakot, akár a hosszabb munkarendet. Bármit is fogunk csinálni, valószínűleg sokat fogunk állni, ezért érdemes befektetni néhány pár kényelmes cipőre is. A légkondicionáló berendezéshez is érdemes hozzászokatni magunkat, hiszen a hajó nagy részén ehhez lesz szerencsénk.

Lelki felkészülés

A hajóstársaságok általában a pozitív, nyitott, kommunikatív embereknek ajánlják a hajós munkát, hiszen ők legtöbbször könnyebben tudnak alkalmazkodni a körülményekhez. Érdemes elsajátítani akár meditációs technikákat, akár olyan zenei anyagot összeválogatni, ami tudjuk, hogy nyugtató hatással van ránk. Természetesen bizonyos konfliktusok nem kerülhetőek el, de sokkal jobban tudunk reagálni (hajón és szárazföldön is), ha el tudjuk szabadidőnkben engedni magunkat.

Nyitottság

Ha megtetszik számunkra a munka, akkor egy újabb szerződéssel kimehetünk ismét, és van lehetőségünk a karrierépítésre. A megfelelő tapasztalatot és nyelvtudást itt értékelik, és akár már a második szerződésünknél is előléptethetnek.

Természetesen fontos a pihenés, de mivel olyan helyekre juthatunk el akár óceánjárón akár folyami hajón, ahová saját erőnkből nem, a szabadidőnket érdemes nekünk is városnézéssel tölteni, hogy még többet profitálhassunk a hajós munkából.

Külföldi állások a Cvonline.hu oldalon >>>