Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Így kerüld el a szabadság miatti konfliktusokat

szabadsag-okosanÉvekkel ezelőtt – fogalmazhatnánk akár úgy is, hogy a válság előtt – még sokkal természetesebbek voltak a hosszú hétvégék, amikor a munkavállalók egy-egy nemzeti ünnep kapcsán kivettek egy plusz napot, hogy tovább pihenhessenek. Manapság azonban a helyzet megváltozott. Ritkultak a szabadnapnak kivett péntekek, általánosságban elmondható, hogy a munkavállalók óvatosabban bánnak a szabadságaikkal, és amikor nem dolgoznak, akkor is folyamatosan követik a benti eseményeket.

A munkavállalók jó benyomást kívánnak tenni munkáltatóinkra, melynek egyik megnyilvánulása, hogy limitálják a vakációval töltött idejüket. A reakció nem véletlen. Sokuk életében változást jelentettek az a sorozatos leépítések, végignézték, ahogy a kollégák sorban távoznak a cégtől, melynek eredményeként sokan már túlságosan félnek vagy bűntudatot éreznek amiatt, ha szabadságot vesznek ki. Ahelyett, hogy feltöltődnének a Balaton partján vagy eltöltenének egy rövid időt külföldön, inkább többet dolgoznak, hogy ezzel bizonyítsanak.

A legtöbb munkavállaló fejében bűntudat társul annak gondolatához, hogy szabadságra mennének. Sokan hálásak, hogy van munkahelyük és inkább minden erejükkel azon vannak, hogy meg is tartsák azt. Természetesen a jó teljesítmény és a kívánt eredmények elérése alapvető fontosságú a munka során. Azonban, ha többet dolgozunk, de azt nem kompenzáljuk pihenéssel, az teljesítményükön is ront majd. A pihenés nem luxus, hanem szükségszerű. Feltöltődés hiányában könnyedén kimerülhetünk, ami nem utolsó sorban egészségügyi gondokat is vonhat maga után, illetve megnövekedhet a hibázási faktorunk is a munkában.

Iktassunk be néha hosszú hétvégéket

Vannak olyan megoldások, melyek minimálisra csökkenthetik a bűntudatot arra az esetre, ha szabadságot vennénk ki. Sokaknak egy egész hétre is szükségük lehet ahhoz, hogy teljesen kipihenhessék magukat, azonban előfordulhatnak olyan esetek is, amikor nem tudnak minket hosszabb időre nélkülözni munkahelyünkön. Ha a hosszabb szabadság nem megoldható, akkor gondolkozzunk el a hosszú hétvége lehetőségén.

Köztes megoldások

Ha cégünk nem nézi jó szemmel, hogy nem vagyunk elérhetők egy vakáció alatt, akkor éljünk köztes megoldásokkal. Egyezzünk meg főnökeinkkel olyan időpontokban, amikor mindkét fél számára alkalmas az egyeztetés, az e-mailek megválaszolása, az ügyfelekkel való kommunikálás. Erre sokszor egy okostelefon is alkalmas lehet, és még laptopot sem kell magunkkal vinnünk a nyaralásra.

Általában a reggeli órák a legalkalmasabbak ezeknek az ügyeknek az intézésére. Ezzel csökkentjük a családi feszültséget is, nem kell ugyanis ingyen wifi után szaladgálnunk napközben. Ha kicsit korábban kelünk, még a közös programok előtt el tudjuk intézni a munkahelyi levelezésünket.

Ne felejtsünk el beállítani automatikus választ levelezésünkben, amiben megjelöljük azt is, hogy milyen időközönként ellenőrizzük levelezésünket.

Helyettesítés

Ha egy hétre vagy még hosszabb időre vagyunk távol az irodától, akkor gondoskodjunk arról, hogy távollétünkben lesz valaki, aki orvosolni tudja a felmerülő problémákat, aki az adott területen döntésképes lehet. Főnökeinkkel egyeztessünk a szabadság előtt, hogy mindenki biztos lehessen abban, hogy megvannak az adott feladatok felelősei és mindenki tisztában van azzal, hogy mi a dolga.

Egyeztessünk főnökünkkel

Ne akkor akarjunk szabadságra menni, amikor a főnökünk van vakáción. Inkább beszéljünk a munkáltatóvak, még mielőtt szabadságra menne, hogy van-e esetleg valami, amiben segíthetünk, amíg ő nincs az irodában. Amikor viszont szabadságot kérünk, igyekezzük megindokolni szabadságunk okát.

Persze egyes helyzetekben már az is szabadság, ha a főnök nincs bent, például 2-3 hétig nincs döntéshozó személy az irodában. Ha nem mi vagyunk a közvetlen beosztottak egyike, nyugodtan kivehetjük ilyenkor is a szabadságot, mert nem lesz ránk szükség.

Amíg nem vagyunk az irodában, ne morfondírozzunk azon, hogy mi lehet most a munkával. Mentálisan próbáljunk meg kikapcsolódni és koncentráljunk a vakációra. Ha elkezdenénk azon aggodalmaskodni, hogy mi lehet most a munkánkban, akkor azonnal emlékeztessük magunkat, hogy most nem dolgozunk, fókuszáljunk a jelenre és pihenjünk!


allasok-a-cvonline-oldalan.