Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Így járna nyugdíj az öregségi korhatár előtt

nyugdíjTovábbra is azt tervezi a kormány, hogy megadóztatja a rendvédelmi dolgozóknak juttatott szolgálati nyugdíjakat, ellenben ezek összege a nyugdíjemelésnek megfelelő mértékben növekedne. A civil korhatár előtti nyugdíjasok nagy többségének nem kellene adót fizetniük, viszont kortól függne, hogy emelkedne-e az ellátásuk. A polgármesterek, országgyűlési képviselők korhatár előtti nyugdíja viszont adózna, és nem is növekedne.

Január 1-től az öregségi nyugdíjra vonatkozó emelés mértékével kell megnövelni az 1949-ben vagy annál korábban születettek ellátását, amelyet a jövőben öregségi nyugdíjként kell továbbfolyósítani. Ugyanez vonatkozik az 1954-ben vagy azt megelőzően született szolgálati nyugdíjasokra. Az érintetteknek nem kell adót fizetniük a juttatásukból - derül ki a Pénzcentrum.hu birtokába került legfrissebb törvénytervezetből, amely már az illetékes szaktárcák közigazgatási államtitkári értekezletének döntéseit is tükrözi.

Az 1950-ben vagy azt követően született civilek korhatár előtti ellátása azonban jövőre nem emelkedne, ellenben nem is kellene utána adót fizetni. A Széll Kálmán munkabizottság korábbi döntésének megfelelően a civil korai nyugdíjak csökkentésére és emelésére nem kerülhet sor.

Ugyanígy személyi jövedelemadó terhelné az 1955-ben vagy azt követően született rendvédelmi dolgozók szolgálati nyugdíjának helyébe lépő szolgálati járandóságot is. A korábbi törvénytervezetekben még az szerepelt, hogy a mindenkori legmagasabb adómértékkel sújtanák a szolgálati nyugdíjasokat. A Pénzcentrum.hu tudomása szerint legfrissebb előterjesztésben viszont már az szerepel, hogy az összevont adóalapba tartozó jövedelmek személyi jövedelemadójának mértékével kell csökkenteni kell a juttatást.

Lehet dolgozni a jövőben is

A szolgálati járandóságban, illetve a civilek korhatár előtti ellátásában részesülők a jövőben is dolgozhatnának. Az előterjesztés azonban különbséget tesz a verseny-, illetve a közszférában elhelyezkedők között.

HR Portál