Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Idénymunkák karácsony előtt: Mikulástól ajándékárusig

"Karácsonyi vásárra angolul jól beszélő, nappali tagozatos diáklányt keresünk december 24-ig, heti 4 napban, kávé, tea, méz árusítására, 600 forintos órabérrel."
"Karácsonyi vásárra, kürtős kalács kóstoltatására keresünk diákot, rugalmas munkaidőben, legalább heti 3-4 napra, angol nyelvtudás előny."

Az ilyen és hasonló hirdetésekkel már tele van a világháló és a diákmunkásokat közvetítő oldalak. A plázák is most vadásznak a decemberi csokoládéárusokra. A munkáért a hirdetések tanúsága szerint 8-10 órás munkaidőben átlagosan 100 ezer forintot fizetnek...

Gyorsan elkelnek a munkalehetőségek

Igaz, most a bátrak mellett a gyorsaké a szerencse, már ami az idénymunkát illeti. A meghirdetett állások ugyanis villámgyorsan elkelnek - ebben a jelek szerint még a vizsgaidőszak sem nagyon okoz fennakadást. "Mindig nagy az érdeklődés a decemberi, szezonális munkalehetőségek iránt. Jellemzően az állásajánlat közzétételétől számított néhány percen belül el is kelnek ezek a munkalehetőségek"- tudtuk meg Pappné Lisku Csillától, a Fürge Diák Iskolaszövetkezet debreceni képviseletének vezetőjétől. Ebben az is közrejátszik, hogy sokan a megélhetésük érdekében inkább későbbi vizsgaidőpontot választanak.

Kapósak az eladók, a hostessek

Pappné Lisku Csilla hozzáteszi, télen a kereskedelmi csúcsidőszak, a fokozott termelés, az év végi zárások és rendezvények miatt a megnövekedett munkaerőigény betöltésére előszeretettel fordulnak iskolaszövetkezetekhez a cégek. Ilyenkor jellemzően kereskedelmi, eladói, nyomdai vagy hostess munkák miatt keresik a diákmunkásokat. A nyomdában jellemzően a könyvek gépsorról leszedése, raklapra rendezése, szortírozása, összekészítése a feladat.

Az év végi rendezvényekre sokan kérnek hostesst esetleg valamilyen idegen nyelven magas szinten beszélő tolmácsot. Emellett gyakori, hogy az év végi zárásokhoz pénzügyi-számviteli tanulmányokat folytató fiatalokat kérnek könyvelőnek"- magyarázza Pappné Lisku Csilla.

530 forint körüli órabért fizetnek

A nagykereskedések és a könyvesboltok is kapkodnak a diák munkaerő után. "Gyakran kérnek a cégek diákmunkásokat eladói, kisegítői, raktárosi, pénztárosi munkákra, de még szórólapozni is "- mondta el Dienes Tibor, a Jobb Kezek Iskolaszövetkezet projektvezetője. E munkákért átlagosan bruttó 530 forint körüli órabért fizetnek az iskolaszövetkezetek. A nagyobb szakmai felkészültséget igénylő munkaköröknél - például a fordítóknál, tolmácsoknál, könyvelőknél - már ennél magasabb a tarifa, ott akár óránként 1000-1200 forint is lehet a diákok keresete.

Mikulás: 10 ezer forintot is kaphat egy fellépésért

A decemberi alkalmi munkás piac állandó szereplője december 6-a sztárja, a Mikulás. A toborzás rendszerint már novemberben kezdetét veszi. Több pláza, üzlet, gyermekintézmény vagy akár magánszemély kér fel "alkalmi Mikulásokat". A feladatkör összetett és vegyes: a promóciós szórólap, a szaloncukor osztogatása és néhány, rövid, kedélyes beszélgetés a körülötte lévő gyermekekkel éppúgy beleférhet a munkarendbe, mint egy teljes "ajándékozási ceremónia" levezénylése kisebb vagy nagyobb csoportoknak.

"Néhány napja egy nagyobb játékkereskedés kért tőlünk Mikulást, szaloncukrot osztogatni a gyermekeknek. Feltétel volt a korábbi előélet, a szakmai tapasztalat is. Végül egy huszonéves, gyakorlott fiatalembert választottunk ki a feladatra, aki szerencsére végig remekül tette a dolgát"- mondta el a Fürge Diák debreceni képviseletének vezetője.

A Mikulásoknak egyébként már "elitklubjuk" is van. Az 1995 óta létező Magyar Mikulás Szolgálat például többnyire a korábban már bevált csapattal dolgozik - újaknak kerülni a klubba nehéz, bár nem lehetetlen. "Nálunk a munkába állás előtt a régiek és az újak egyaránt félnapos tréningen vesznek részt. Ez egyrészt ráhangolódás a feladatra. Míg az újak gyorstalpalón vesznek részt, ahol a megfelelő smink és öltözködés mellett a munka során felmerülő problémás helyzetekre is felkészítjük őket"- avat be pár kulisszatitokba Bálint György, a szolgálat szóvivője.

A Mikulások díjában nagy a szórás: 1500 forinttól 10 ezerig terjedhet a skála. Az alsó sáv egy pláza folyosóján sétáló, szórólapozó Mikulás fizetsége. Míg a magasabb összeg egy profi, idegen nyelven is beszélő, egy 20-30 fős rendezvényen főszereplő "profi Mikulásé."


HR Portál