Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

Idén lesz utoljára Start Plusz

Ez év decemberével lehet utoljára Start Plusz kártyát igényelni. Ezután csak részmunkaidős foglalkoztatásra, a két év helyett viszont 36 hónapos időtartamra lehet igényelni a munkáltatói költségek csökkentését. Ezzel a részmunkaidős állások növelése a cél.

Tavaly év végén a munkaerő költségének munkáltatói támogatásáról szóló 2004. CXXIII. számú törvényt módosították. Egyrészt a Start Plusz kártya helyett az úgynevezett részmunkaidő munkáltatói kedvezménye került be a rendszerbe, másrészt megváltoztak a támogatás arányai és lehetőségei is.

2012-től megszűnik a Start Plusz, illetve a Start Extra kártya, melyeket az igénylők legkésőbb 2011. december 31-ig válthatnak ki, és ezek alapján a munkaadót legfeljebb 2013. december 31-ig illeti meg járulékkedvezmény. Másrészt megjelenik a szabályok között a részmunkaidő kedvezménye. Ez a munkaadót abban az esetben illeti meg, ha a gyermekgondozási szabadságról visszatérő munkavállaló munkakörét - feltéve, hogy e munkavállaló annak időtartama alatt terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási segélyben vagy gyermekgondozási díjban részesült - közvetlenül a visszatérését követően a gyermekgondozási szabadságról visszatérő munkavállaló és emellett az említett munkavállaló gyermekgondozási szabadságának

  1. időtartama alatt e munkavállaló munkakörének ellátására létesített munkaviszonyban foglalkoztatott munkavállaló, vagy
  2. lejártát követően vele azonos vagy hasonló munkakör ellátására létesített munkaviszonyban foglalkoztatott munkavállaló heti 20-20 órás részmunkaidős munkaviszony keretében látják el.
A kedvezmény - amelyhez semmilyen kártyát sem kell kiváltani - azt jelenti, hogy a munkaadó mindkét munkavállaló után a 27 százalékos társadalombiztosítási járulék helyett 20 százalékos mértékű társadalombiztosítási járulék fizetésére kötelezett (ebből a nyugdíjbiztosítási járulék 18 százalék, az egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulék pedig 2 százalék). A kedvezmény havonta a minimálbér kétszereséig érvényesíthető.

Az ugyanabban a munkakörben foglalkoztatott munkavállalók után járulékkedvezmény csak abban az esetben jár, ha az előző feltételek a gyermekgondozási szabadságról visszatérő munkavállaló munkába állását követően legalább 1 évig fennállnak. A kedvezmények az osztott munkakör fennállása alatt legfeljebb 3 évig járnak.

A járulékkedvezmény igénybe vételének további feltétele, hogy a munkaadónak a létszámát a részmunkaidős foglalkoztatás kezdetét megelőző hónap átlagos statisztikai állományi létszámához képest növelnie kell, és azt a részmunkaidős foglalkoztatás időtartama alatt nem csökkentheti.

Ezzel párhuzamosan a családok támogatásáról szóló törvény módosítására benyújtott törvényjavaslat maximum heti 30 órás munkavégzést tesz lehetővé gyes mellett.

Forrás: HR Portál