Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

HungaroControl – Irányítsd a karriered, vezényeld a repülőket!

legiforgalmi-iranyitoA légiforgalmi irányítók a legmodernebb technika segítségével, a nap minden órájában, az év minden napján ellenőrzik és irányítják a rájuk bízott légtér forgalmát. Hazánk légterében 600.000 légijármű fordul meg évente. De mi kell ahhoz, hogy jól végezhessük ezt a munkát? (X)Ahhoz, hogy valaki biztonsággal elláthassa ezt a munkát, nem elég megtanulnia a rendszereket, de fontos, hogy magabiztos, kiegyensúlyozott személyiséggel rendelkezzen. Sokszor gyorsan kell döntéseket hozni, ezért jól kell tűrnie a stresszt, mindemellett azonban a monotóniát is. Egyszerre több dologra is kell figyelni, ezért a jó koncentrációs képesség elengedhetetlen.

A légiforgalmi irányító kezében a repülőgépek biztonsága

A légiforgalmi irányító a repülők karmestere, a légiközlekedés egyik legfontosabb szereplője. Amíg a pilóta a rivaldafényben dolgozik, a légiforgalmi irányító a háttérből „egyengeti a repülőgép útját” és akkor végzi jól a munkáját, ha az utazók ebből semmit sem vesznek észre. Az irányító kezében van az utasok és a repülők biztonsága, a hajtóművek beindításától a magyar légtér elhagyásáig, ezért felelősségteljes személynek kell lennünk, ha erre a pályára tervezünk lépni.

Irányítási körzetek – avagy mit és hol vezényelnek a légi karmesterek?

Magyarország meghatározó szereplője az európai légiközlekedésnek, éves szinten körülbelül 600.000 légijármű fordul meg hazánk légterében.

A légiforgalmi irányító irányítja az országunk feletti légiforgalmat. Megadja a repülési útvonalat, a repülési magasságot, a felszállási vagy leszállási engedélyt és biztosítja, hogy a légijárművek mindig biztonságos távolságban közlekedjenek egymástól.

Mindez természetesen óriási személyes felelősséget jelent, amelyhez a technikai hátteret Európa egyik legkorszerűbb irányítási szoftvere, a HungaroControl számára egyedileg fejlesztett MATIAS adja. Korszerű radarberendezések és speciális informatikai rendszer látja el az irányítót minden, a döntéshez szükséges információval.

Az ellenőrzött magyar légtérben három nagy egység látja el a légiforgalom biztonságos irányítását.

A repülőtér és a repülőtéri körzet forgalmának biztosítása a földfelszíntől 2000 láb (600 m) magasságig a Repülőtéri Irányító Szolgálat (Tower: TWR) feladata. A toronyban dolgozó irányítók adják ki a leszállási és felszállási engedélyeket, irányítják a légijárművek mozgását a futópályákon és a gurulóutakon. Ebbe a körzetbe csak le-, és felszállás céljából lehet belépni.

A Közelkörzeti Irányító Szolgálat (Approach: APP) a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér kb. 90 km-es körzetében zajló légiforgalmat kezeli (A körzet felső magassági határa 5950 méter). Feladata a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről induló gépek kivezetése az útvonalra,illetve az érkező gépek bevezetése.

A Körzeti Irányító Szolgálat (Area Control Centre: ACC) felel a hazánk felett áthaladó teljes légiforgalomért. Ennek a légtérnek az alsó határa 3000 méter, felső határa pedig 19 800 méter.

 

 

Ha kedvet kaptál, és szeretnél légiforgalmi irányítóként dolgozni, jelentkezz a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. hirdetésére!

Kattints az alábbi képre további információkért!

legiforgalmi-iranyito